szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az országok köré épített falakról, a liberális értékeket megingató bevándorlási dilemmáról is beszélt Rotterdam marokkói születésű polgármestere a HVG-nek. Ahmed Aboutaleb szerint akkor érdemes olimpiát rendezni, ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság enged túlzott elvárásaiból, és visszatér az olimpiai eszméhez.

Rotterdam marokkói születésű polgármesterével készített interjút a csütörtökön megjelenő HVG Portré rovata. A muszlim polgármester volt az, aki a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet után azt mondta, a Hollandiában élő muszlimok akár el is költözhetnek, ha nem tetszik nekik a szólásszabadság.

Ahmed Aboutaleb ugyanakkor úgy tartja, ha lezárják a határokat, vége a nemzetközi kereskedelemnek, és így a jólétnek is. Szerinte a falak építése amúgy sem hoz nagyobb biztonságot, de ezt a politikusok nem fogják fel. "Nagyon nem teszik például, hogy Magyarország kerítést épített" - mondta erről.

A HVG arról is kérdezte Aboutalebet, hogy iszlámhívőként hogy viszonyul Hollandia liberális értékeihez. A polgármester szerint senki nem mondta, hogy a liberalizmusnak véget kell vetni,

az a nagy kérdés, milyen szintig hagyjuk hatni a külföldi kultúrákat a miénkre.

Aboutaleb szerint tévút rasszistának kikáltani azt, aki felteszi a fenti kérdést. A polgármester, aki éppen azért lobbizik, hogy Rotterdamban is nyílhassanak coffee shopok, azt tartja a demokrácia lényegének, hogy a kisebbségeknek is joguk legyen ahhoz, ami számukra fontos, legyen az eutanázia vagy a Korán utcai terjesztése.

©

A polgármester a budapesti olimpiai pályázat kapcsán azt mondta, ő személy szerint negatívan áll az olimpiarendezéshez, bár Amszterdam és Rotterdam korábban közösen lobbizott, hogy helyszín lehessen.

Haragszom a Nemzetközi Olimpiai Bizottságra, amiért olyan hatalmasak az elvárásai a házigazda infrastruktúrájával szemben, hogy borítékolt a korrupció.

Akkor tartaná meg az ifjúsági játékokat Rotterdamban, ha visszatérhetnének az olimpiai alapelvekhez - mondta még.

Aboutaleb többször járt már Budapesten, imádja a hidakat és a teraszos vendéglátóhelyeket. "Nagyon szép város, vigyázzanak rá!" - üzente a magyaroknak.

A teljes interjút megtalálja az e heti HVG Porté rovatában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél

Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél

Kezelési költség nélkül visszaváltják a márciusi helyközi bérleteket

Kezelési költség nélkül visszaváltják a márciusi helyközi bérleteket

Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben

Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben