szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A körülményekhez képest viszonylag simán ment a szavazás az amerikai szenátusban Trump újabb miniszterjelöltjéről.

Az amerikai szenátus hétfő este megszavazta, hogy a milliárdos Wilbur Ross kerüljön a kereskedelmi tárca élére. A Trump-kormány jelöltjét viszonylag könnyen elfogadta a felsőház: a száz szenátor közül 72-en voksoltak rá. A 79 éves üzletember az Obama-kormány egyik támogatóját, a szintén milliárdos Penny Pritzkert váltja a miniszteri székben.

Wilbur Rosst a demokrata párti politikusok közül is kevesen támadták, igaz, Bill Nelson floridai demokrata párti szenátor kifogásolta, hogy a Fehér Ház nem adta ki azt az írásos választ, amelyet Ross adott a Bank of Cyprusnál betöltött alelnöki posztját firtató kérdésekre.

A ciprusi bank információk szerint orosz beruházókkal is üzletelt, és egyik partnere állítólag Putyin orosz elnökkel is kapcsolatban áll. Nelson szenátor a szavazás előtt azt mondta: Ross személyesen közölte vele, nincs tudomása arról, hogy a bank vagy valamelyik leányvállalata kapcsolatban volt, vagy üzleti tranzakciókat bonyolított a Trump-kampánnyal vagy Trump vállalatával.

Wilbur Ross feladata lesz a Kanadával és Mexikóval kötött Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalása, valamint a Kínával fennálló, 500 milliárd dolláros kereskedelmi deficit csökkentése. Elemzők szerint mivel szoros a kapcsolata Trump elnökkel, ezért várhatóan nagyobb befolyása lesz az amerikai kereskedelmi politika alakítására, mint a tárca korábbi vezetőinek.

Közben az Egyesült Államok kereskedelmi képviselőjének szenátusi megszavazása még várat magára. Az amerikai kereskedelempolitika kidolgozásáért és nemzetközi kereskedelmi tárgyalásokért felelős képviselőnek Trump elnök Robert Lighthizer jogászt jelölte, ő azonban korábban külföldi kormányoknak is dolgozott, ezért a kongresszusnak külön engedélyeznie kell új beosztását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!