szerző:
hvg.hu

A napjainkban zajló szupergyors társadalmi-technológia változás közeljövőbeli munkaerő-piaci hatásairól a szakemberek véleménye is eltérő. Azt azonban nagyjából látni, hogy oszlik meg a kereslet egy-egy szakterület iránt a cégek részéről.

Jönnek a memóriabővítő sebészek és testrészkészítők?

A rohamosan fejlődő technológia olyan kapukat fog megnyitni a munkaerőpiacon, amelyeket eddig el sem tudtunk volna képzelni. A mai kisiskolások 65 százalékának felnőttként olyan munkája lesz, amely ma még egyáltalán nem létezik – riogat a World Economic Forum Jövő munkái című kiadványa. Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy tíz évvel ezelőtti önmagunk valószínűleg ugyanilyen elképedve fogadta volna a hírt, hogy egyesek SEO-szakemberként keresik majd kenyerüket.

Az összeállítás arra is kitér, hogy a teremtődő munkahelyek nem fogják kiegyensúlyozni a megszűnők számát. Utóbbiak kétharmada irodai, adminisztrációs munkahely lesz, ahol a feladatok elvégzését átveszik a gépek. Az új munkahelyek pedig nem oszlanak egyenletesen el, de minden bizonnyal a tudomány, a technológia, a mérnöki szakmák területén születnek majd. Ezek azonban olyan becslések, amelyekben esetenként a szakértőknek sem feltétlenül értenek egyet.

A táblázatban szereplő értékek ezerrel szorzandók és az összes OECD országra értendőek
©

Akkor most milyen szakmával lehet érvényesülni?

Ennél pontosabb képet kapunk, ha megvizsgáljuk a cégek ismert igényeit és egy állásközvetítő cég segítségével következtetünk a tendenciákra. A márciusi HVG Állásbörzén kiállító cégek, az általuk kitöltött kérdőívek alapján műszaki területre 1666, IT-területre 1885, gazdasági területre 1918, elsősorban nyelvtudást igénylő pozíciókba 2548, egyéb területre pedig 3243 embert keresnek idén.

Ma hiányszakma a targoncás, tíz év múlva robotok dolgozhatnak helyette

Lapunk olvasóinak egynegyedét kifejezetten nyomasztja, hogy nincs módjában takarékoskodni nyugdíjas éveire. Tisztában vannak ugyanis azzal, hogy az állami nyugdíj semmire sem lesz elég.

„Az IT, a mérnöki és a pénzügyi háttérrel továbbra is nagy mennyiségben keresik a jelölteket, valamint értékesítőkből is hiány van a piacon. Ugyanakkor, amit az elmúlt évben kiugrónak láttunk, az a HR-rel kapcsolatos keresések” – mondja Pataki Géza, a Kelly Services Hungary cégvezetője.

„A pénzügyi területen minimum középfokú idegennyelv-tudással rendelkező könyvelők, kontrollerek azok, akik számára mindig adódik újabb és jobb anyagi feltételekkel bíró álláslehetőség” – konkretizál Kecskés Judit, a cég SSC divíziójának ágazati vezetője. Véleménye szerint a HR-területen megnövekedett az igény az olyan szakemberek iránt, akik a HR pénzügyi vetületét – például HR-kontrollingot vagy bérszámfejtést – tartják specializációjuknak.

Azért, mert hiányszakma, még nem biztos, hogy jól fizet

Itt választ kaphat kérdéseire
A 20. jubileumi HVG Állásbörze március 8-9-én várja a tapasztalt szakembereket, a pályakezdőket és a hallgatókat egyaránt a Papp László Budapest Sportarénában. Az állásajánlatok mellett az érdeklődők ismert emberek előadásain, ingyenes önéletrajz- és bértárgyalás-tanácsadáson vehetnek részt, emellett pedig több szimulátort kipróbálhatnak, és megismerhetik a legújabb fejlesztéseket.

„Az, hogy mi lesz hiányszakma és hogy miből lesz kevés, amiért sokat is fizetnek, azt jó ha különválasztjuk” – mondja Pataki, aki a hiányszakmákhoz sorolja – és ebben a későbbiekben sem látja a gyökeres változás lehetőségét – az egészségügyi dolgozókat, a pedagógusokat, a szociális szférában tevékenykedőket. „Biztosan fejlődésben marad minden, ami az automatizáláshoz köthető. Önjáró autóknál például a képfeldolgozás, illetve az algoritmusok fejlesztése. De beszélhetünk akár a FinTech cégek piacra lépéséről, akik már most a bankoknak versenytársai lehetnek. A főbb irányzatok megmaradnak, csak minden jobban átitatódik majd az informatikával” – véli a cégvezető.

„A szakemberhiány a pályakezdőknek új lehetőségeket ad, szerencsére nem vagyunk abban a helyzetben, mint az unió déli országaiban. A felsőoktatásból kikerülőknek jó esélyeik vannak az elhelyezkedésre, különösen a hiányterületeken, illetve a piacképes, ám ritka nyelvtudással még könnyebben helyzetbe kerülhetnek” – teszi hozzá Pataki Géza.

Kecskés Judit szerint pedig vannak olyan esetek, amikor a szakmai tapasztalat igénye fontosabbnak bizonyul, a speciális nyelvtudásnál is. „Ha például egy könyvelő magabiztosan dolgozik angolul, akkor a munkaadó el tud tekinteni az olyan esetleges korábbi elvárástól, mint a cseh nyelvtudás megléte.

Ha pontos képet akar kapni a munkáltatók igényeiről, érdemes ellátogatnia a március eleji HVG Állásbörzére, ahol személyesen tájékozódhat, és teheti fel a kérdéseit a potenciális kollégáinak, munkaadóinak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már ön is letöltheti az új Harry Potter-játékot – olyasmi, mint a Pokémon Go

Már ön is letöltheti az új Harry Potter-játékot – olyasmi, mint a Pokémon Go

Nagykőrösön is összefogott az ellenzék

Nagykőrösön is összefogott az ellenzék

Kálmán Olga már nem emlékszik, mit írt Gyurcsánynak

Kálmán Olga már nem emlékszik, mit írt Gyurcsánynak

Ma kezdődik a Czeglédy Csaba nélküli Czeglédy-ügy tárgyalása

Ma kezdődik a Czeglédy Csaba nélküli Czeglédy-ügy tárgyalása

Kacsát játszik a japán robot, a rizsföldeken segíthet gyomlálni

Kacsát játszik a japán robot, a rizsföldeken segíthet gyomlálni

A francia luxus tette naggyá Bill Gates és Jeff Bezos európai üldözőjét

A francia luxus tette naggyá Bill Gates és Jeff Bezos európai üldözőjét