szerző:
Nyusztay Máté
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre több a módos magyar – a dollármilliomosok klubja kiugró mértékben bővült egyetlen év alatt. Igazi mágnásból viszont csak 17-tel büszkélkedhetünk. Már amelyikkel.

Gyorsan bővül a magyar milliárdosok csoportja, de még mindig elbújhatunk Csehország és Lengyelország mögött – többek között ez olvasható ki a világ vagyonosodásáról a napokban közzétett jelentés adatsoraiból. A World Wealth Reportban – melynek főbb megállapításait korábbi cikkünkben ismertettük – Magyarország előkelő helyet foglal el a közép-európai térségben (amin azért sokan segít az a tény is, hogy Szlovákia nem szolgáltatott adatokat). Egyetlen év alatt (2015-ről 2016-ra) ezer új milliomossal gyarapodott hazánk (amerikai dollárról van szó – a szerk.), az előrejelzések szerint 2026-ban már több mint 15 ezer honfitársunk élvezheti a dollármilliomosok felhőtlen életét. Ezzel magunk mögé utasítjuk Romániát, Horvátországot és Szerbiát is (a részletes adatokhoz húzza az egeret a grafikonra):

 

A multimilliomosok (10-100 millió dollár közötti vagyonnal rendelkezők) klubjában is a középmezőnyhöz tartozunk: tíz éve még alig félezren tartoztak ebbe a csoportba, ma már 780-an, és egy év alatt 60 újonc csatlakozott (avagy bukott le fentről). Ha minden jól megy (nekik), akkor 2026-ban már csaknem ezren lesznek a másodosztályban.

Ha a jelentés adatait összevetjük a Forbes listájával, könnyen kiszámolható, hogy a középmezőny megerősödése mások mellett Mészáros Lőrincnek, Garancsi Istvánnak és Andy Vajnának is köszönhető.

Az elitklubban viszont még pedáloznunk kell, ha be akarjuk érni szomszédainkat: a csehekhez és a lengyelekhez képest szégyenteljesen kevés, 17 százmilliomosunk van (akiknek vagyona 300 millió és 1 milliárd dollár közötti) , dollármilliárdosunk viszont egy szál sincs – legalábbis a tavalyi adatok szerint. Bezzeg a románoknak 2 is van: a jelentés ugyan nem nevesíti őket, de könnyen kitalálható, hogy Ioan "Mr. 50 ezer hektár" Niculae földbáróról és Ion Tiriac volt teniszezőről, a Madrid Tenis Open tulajdonosáról, fanatikus autógyűjtőről van szó.

 

Az egyetlen magyar, aki eljutott a dollármilliárdosok – "alig" kétezer fős – klubjának előszobájáig, Csányi Sándor: a Forbes tavalyi listáján 283 milliárd forinttal végzett az élen, ami 0,94 milliárd dollárnak felel meg. De neki is bele kell húznia, mivel az elitklub is rohamtempóban bővül. A prognózisok szerint tíz év alatt ezren lépik majd át az egymilliárd dolláros álomhatárt, többségük Ázsiából és a posztszovjet térségből érkezhet.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az emberölések és az öngyilkosságok száma is csökken az EU-ban

Az emberölések és az öngyilkosságok száma is csökken az EU-ban

Új tévécsatornát indít Mészárosné Kelemen Beatrix cége

Új tévécsatornát indít Mészárosné Kelemen Beatrix cége

Bűnügyi felügyelet alatt marad Bige László

Bűnügyi felügyelet alatt marad Bige László