szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem szolgálhatunk jó hírekkel azoknak, akik azt gondolták, a személyes megbeszélésen enyhül a feszültség Angela Merkel és Donald Trump, a világ két legbefolyásosabb vezetője között.

"Hiszek a szabad kereskedelemben, de ennek fairnek kell lennie" - ezt üzente a németeknek Donald Trump amerikai elnök, miután fogadta Angela Merkel német kancellárt. A washingtoni találkozót követő sajtótájékoztatón gyakorlatilag ugyanezt mondta el Merkel is, csak éppen az ellenkezőjét értette alatta.

A Fehér Házban pénteken, közép-európai idő szerint kora este tartott sajtókonferencián jól látszott a feszültség a két vezető között. Ennek egyszerű oka van: amíg Németország exportja erősítésében érdekelt, Trump épphogy az amerikai ipart akarja helyzetbe hozni. Steven Mnuchin pénzügyminiszter ugyan a hét elején arról beszélt Berlinben, a G20 tanácskozásán, hogy Washingtonnak nem áll érdekében senkivel kereskedelmi háborúba bocsátkozni, a partnerek – köztük a németek – azonban nem érzik az együttműködés jelét. Erre hívta fel a figyelmet Merkel is, amikor fairebb kereskedelempolitikát várt el tőle.

A találkozó alaphangját a német kormány kereskedelmi minisztere adta meg. Brigitte Zypries egy reggeli rádióinterjúban azt közölte, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elé viszik a tervezett import büntetővám ügyét. Donald Trump korábban arról beszélt, hogy a 35 százalékos vámot vetnek ki a Mexikóban gyártott járművekre, például azokra is, amelyeket a német BMW üzemében készülnek. Brigitte Zypries kiemelte: a WTO-megállapodások legfeljebb 2,5 százalékos adót engedélyeznek az importált járművekre.

©

Trump a NATO-val kapcsolatos megjegyzéseivel vágott vissza a német bírálatokra. Az elnök, ahogy korábban, most is azt közölte, azt várja el a katonai szövetség európai tagjaitól, hogy teljesítsék vállalásukat, és GDP-jük legalább két százalékát költsék védelemre. Az Egyesült Államok ezt túlteljesíti, a németek azonban messze vannak ettől: a kiadás a bruttó nemzeti össztermék 1,2 százalékát teszi ki. Merkel is korábbi nyilatkozatát ismételte el, amikor azt közölte, azt vállalták, 2024-re teljesítik a vállalást.

A látogatást eredetileg keddre tervezték, de a szélsőséges időjárás miatt péntekre halasztották. Így volt idejük felkészülni: a hírek szerint Angela Merkel például egy 1990-es Playboyban olvasott cikkeket Trumpról. A kancellár mindenesetre várta a vizitet. Mint azt a közös sajótájékoztatón is elmondta: örül a találkozásnak, hiszen jobb egymással beszélni, mint egymásról.

Az üzengetésben főleg az amerikai elnök jeleskedett, aki korábban az átlagos brit Brexit-hívő és görög Sziriza-szavazó szintjén bírálta Angela Merkelt – mint az Európai Unió szigorának, bonyolultságának és értelmetlenségének megtestesítőjét. 2015 végén pedig a Time magazinon kérte számon, hogy helyette – vagyis a „favorit” helyett – azt választotta az év emberének, aki „tönkreteszi Németországot”.

(Egy évvel később, már megválasztott amerikai elnökként tényleg ő lett az év embere.)

Trump a menekültválság kezelése miatt is bírálta a német kancellárt. Az elnökválasztási kampányban ellenfelét, Hillary Clintont hasonlította ezen a téren Merkelhez, beiktatása hetében pedig a London Timesnak adott interjúban így fogalmazott: „azt gondolom, nagyon katasztrofális hibát követett el azzal, hogy befogadta ezeket a törvényteleneket, tudja, befogadta azokat az embereket, bárhonnan jöttek”. Most ennél kifinomultabban, de továbbra is határozottan utasította el Merkel menekültpolitikáját. "A bevándorlás privilégium, nem alapjog" - fogalmazott a sajtótájékoztatón.

Természetesen Merkel sem hallgatta el véleményét az amerikai elnökkel kapcsolatban. A kancellár - aki Trump elődjével, Barack Obamával nagyon jó kapcsolatot ápolt - elsősorban a tények helyett álhíreken – bocsánat, „alternatív tényeken” – alapuló washingtoni kommunikációt tette szóvá, de az is sokatmondó, hogy hírek szerint a találkozóra úgy készült, hogy egy 1990-es Playboyban olvasott cikkeket Trumpról.

A két vezető közötti feszültségről - pszichológusoknak nyilván sok másról is - árulkodik ez a rövid videó is, amelyben Merkel és a fotósok azt kérdezik Trumptól, kezet fog-e a kancellárral. Ő pedig úgy tesz, mintha nem hallaná (azért a találkozón készült róluk kép, amelyen kezet fognak).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyarok 90 százaléka otthon tölti elektromos autóját, de miért?

A magyarok 90 százaléka otthon tölti elektromos autóját, de miért?

Szinte mindenki küzd vele, de mégsem szólnak előre: mindent a várandósság alatt kialakuló aranyérről

Szinte mindenki küzd vele, de mégsem szólnak előre: mindent a várandósság alatt kialakuló aranyérről

Kinyitható táblagéppel jöhet ki a Samsung

Kinyitható táblagéppel jöhet ki a Samsung