szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ország főszezonban kiteheti a megtelt táblát, miután egyszerűen képtelenség szabad szobát találni az országban. 2020-ra a beutazó turisták száma éves szinten várhatóan megegyezik majd az ott élőkével.

Múlt hónapban, miután törölték egy csoport amerikai nyugdíjas hazatartó járatát, a turistákat egy aucklandi maori közösségi ház padlóján kellett matracokon altatni, miután a város összes szálláshelye fullon volt – mutat rá az ország vendéglátó kapacitásának végességére a Bloomberg cikke. Tavaly 3,5 millióan utaztak az országba rövid távú turistáskodás céljából, ami majd félmillióval több, mint amit két éve előre jeleztek.

A vulkanikus hegységek panoráma és gleccsersétáin egymás sarkát tapossák a turisták. „Ha nem találunk valamilyen megoldást a problémára, azzal saját növekedési lehetőségeinket korlátozzuk” – aggódik a Ngai Tahu Tourism, az ország egyik legnagyobb kalandtúra szervező cégének ügyvezetője. „Azzal, hogy nincs elég szálláshely, akaratlanul is korlátozzuk a turisták számát, mert ha akarnának se tudnának jönni, hiszen nincsen hol aludjanak” – teszi hozzá.

Tavaly óta 12 százalékkal nőtt a turisták száma, 2022-re pedig elérheti a 4,5 milliót is, ami közel azonos az ország lakosságával, ami 4,7 millió. Az állam becslései szerint – az addig épülő 5200 új szobás kapacitással is – 4500 szoba fog hiányozni a piacról, hogy kezelje ezt a tömeget. Aucklandben februárban így is 96 százalékos foglaltsági aránnyal működnek a hotelek átlagosan, de az év további részében is 86 százalékossal. Más kérdés, hogy ha a szálláshely-kapacitás meg is oldódna, hova menne ennyi turista, ha már most is zsúfoltak a helyszínek is, nem beszélve a parkolóhelyek és a WC-k számáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Bernie Madoff

Meghalt Bernie Madoff

Felpörögtek a Paks II. körüli munkálatok, Mészáros gyerekei is lecsípik a részüket

Felpörögtek a Paks II. körüli munkálatok, Mészáros gyerekei is lecsípik a részüket

Gimnáziumi tanárok állnak ki az iskolanyitás miatt aggódó kollégáik mellett

Gimnáziumi tanárok állnak ki az iskolanyitás miatt aggódó kollégáik mellett