szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az iparág még megmaradt nyereségét is elvinné a kiadók szerint, ha úgy változtatnák meg a reklámadó törvényét, ahogy a kormány tervezi.

Közösen tiltakozik a Magyar Lapkiadók Egyesülete és a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete, miután kiderült, hogy a kormány miképp írná át a reklámadó törvényét. A kiadók szerint az, hogy a mostani 5,3 százalékosról 9 százalékosra emelnék az adó kulcsát,

további termékek megszűnéséhez, a szektorban működő vállalkozások számának csökkenéséhez, újabb létszámleépítésekhez vezet.

Az iparág nyeresége most sem magasabb évi 2-3 százaléknál, ezért ha tovább emelnék a reklámadót, az gyakorlatilag teljesen eltüntetné a szektorban esetleg még termelődő nyereséget – írták.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a reklámadóból tavaly összesen 12,6 milliárd forint folyt be, a költségvetés tehát nem nyer sokat ezzel az adónemmel, a médiapiac számára viszont az új terv „rendkívül negatív hatást gyakorol”. Az adóemelés a hazai, piaci alapon működő online tartalomszolgáltatókat olyan kényszerhelyzetbe hozhatja, ami az Unión belüli székhelyváltozáshoz is vezethet - tették hozzá.

A javaslatból az sem derül ki szerintük, hogy a megemelt adóteher meddig marad hatályban, a terv egy átmeneti rendelkezés-e, sem az, hogy módosítanák-e, ha az EU Bírósága meghozza a döntését a kormány indítványáról. Az Európai Bizottság szerint a mostani magyar törvény megsérti az EU szabályait – a kormány azt kérte a bíróságtól, hogy ezt a bizottsági döntést függesszék fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiképeztek több mint kéttucat önkéntest, de a kórházak egyelőre nem fogadják őket

Kiképeztek több mint kéttucat önkéntest, de a kórházak egyelőre nem fogadják őket

Tudósok bírálják Elon Muskot, amiért chipet rakott egy majom agyába

Tudósok bírálják Elon Muskot, amiért chipet rakott egy majom agyába

Seres: Előjogok – az új normális

Seres: Előjogok – az új normális