szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átírják az EU szabályait sértő reklámadótörvényt, de olyan részeket is benne hagynak, amelyekről már most lehet tudni, hogy Brüsszelben nem fog mindenkinek tetszeni.

Benyújtotta a Nemzetgazdasági Minisztérium a reklámadótörvény újabb módosítását. Az Európai Bizottság tavaly novemberben mondta ki, hogy a reklámadó több ponton is sérti az EU állami támogatásról szóló szabályait, ezért kell most átírni a szabályozást.

Az adó annyira problémás volt a korábbi formájában az Európai Bizottság szerint, hogy nem egyszerűen csak vizsgálatot indítottak, hanem azt is megtiltották, hogy az állam beszedje a reklámadót. A kormány két hete az EU Bíróságától kérte, hogy semmisítse meg az Európai Bizottság döntését.

Brüsszelnek két kifogása volt a szabályozással. Hátrányos megkülönböztetést látott abban, hogy a magasabb árbevételű cégeket aránytalanul magasabb adó megfizetésére kötelezte – ez a gyakorlatban egyedül az RTL Klubot jelentette. Abban is tiltott versenyelőnyt láttak, hogy a 2013-ban nem nyereséges vállalkozások levonhatták a veszteséget az adóalapból, ez pedig főleg a TV2 számára jelentett segítséget.

A 100 millió forintnál alacsonyabb adóalap továbbra is adómentes lesz – márpedig korábban ez volt az egyik pont, amely kiváltotta az uniós döntéshozók rosszallását. Brüsszelből már eddig sem magát az adót kritizálták, hanem a megkülönböztetést: akinek jóval kevesebbet kellett befizetnie, az jogosulatlan előnyhöz juthatott. Ennek ellenére ezt a rendelkezést bent hagynák az átírt törvényben is. A százmilliós határ felett az adó 5,3 százalékosról 9 százalékosra változik.

Az uniós döntés után a magyar hatóságoknak meg kellett állapítaniuk, hogy melyik vállalat mennyi adó befizetésére köteles. Az NGM akkor azt közölte: a brüsszeli kérés ellenére sem fognak semmilyen közterhet elkérni azoktól, akik korábban reklámadó-mentességet kaptak.Most ezt úgy hidalnák át, hogy az érintettek a már megfizetett reklámadót az adóvisszatérítés szabályai szerint visszakérhetik. Emellett a korábbi adóévekre bevallott, de meg nem fizetett adót sem kell megfizetni. A javaslat kiveszi az adóköteles reklámok közül a saját célú reklámokat is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!