szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

175 milliárd dollár. Ekkora kárt okoztak a természeti csapások tavaly a világban. Ez az összeg csaknem a kétszerese az előző évinek. 2015-ben 94 milliárd dollárba kerültek a földrengések, a hurrikánok, a ciklonok és az áradások.

A Swiss Re biztosítótársaság minden évben elkészíti és publikálja a globális kármérleget. És ahogy Kurt Karl, a svájci cég vezető közgazdásza kiemelte, nem csak az összeg nagysága és az elveszett emberi életek száma – 11 ezer – döbbenetes, hanem az a tény is, hogy mindössze 54 milliárd dollárt fizettek ki a biztosítótársaságok. Vagyis vannak régiók a Földön, ahol felkészületlenül és anyagilag is védtelenül éri az embereket a katasztrófa – írja a francia Le Monde

Tavaly pusztító földrengés volt Japánban, Tajvanon, Ecuadorban, Olaszországban és Új-Zélandon is. A Kyushu szigetet romba döntő, több, mint hetes fokozatú rengés 25-30 milliárd dollárnyi kárt okozott, és csak kb. ötmilliárdra volt biztosítási fedezet. Kurt Karl a jelentésben rámutat, hogy a világ nyolcadik legnagyobb gazdaságában, Itáliában, csak a házak 1 százaléka van biztosítva földrengés ellen. Ebből a szempontból jobb a helyzet Németországban, Belgiumban és Franciaországban. A tavaly tavaszi nagy árvizek a három országban összesen kb. 4 milliárd dolláros kárt okoztak, de a veszteség háromnegyedét a biztosítók megtérítették. 

Nagyobb károkat okozott az árvíz két amerikai szövetségi államban, Louisianában és Mississippiben, a becsült összeg 12 milliárd, a biztosítással fedezett hányadra nincs megbízható adat. A Matthew hurrikán az USA déli részén és a karibi térségben 733 halálos áldozattal járt, főleg Haitiban haltak meg sokan. Az összesített anyagi kár elérte a 12 milliárd dollárt. Itt is, megint csak főleg Haitiban, alacsony volt a biztosítási hányad, mert csak 4 milliárd dollárra rúgott a károsultaknak kifizetett térítés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Levegővétel az intenzív osztályon: kinek jusson?

Levegővétel az intenzív osztályon: kinek jusson?

Nemzeti ünneppé nyilvánítaná június 19-ét a CÖF

Nemzeti ünneppé nyilvánítaná június 19-ét a CÖF

Kutatók mondják: ha keveset alszik, és elmúlt 50, jobb, ha változtat a szokásain

Kutatók mondják: ha keveset alszik, és elmúlt 50, jobb, ha változtat a szokásain