szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az USA katonai hírszerzésének egykori főnöke elfelejtette bevallani azokat a jövedelmeit, melyet orosz cégek fizettek neki beszédek megtartásáért. Az amerikai sajtó a hétvégén részletesen ismertette, hogy Michael Flynn tábornok nem volt egészen őszinte ezen a téren sem.

Bukásának oka is ez volt: félrevezette Pence alelnököt, aki arról érdeklődött nála, hogy mikor találkozott Oroszország washingtoni nagykövetével. Az amerikai sajtót most különösen azt firtatja, hogy milyen kapcsolat fűzte a tábornokot a Kaspersky Government Security Solutions Inc- hez, a Kaspersky Lab orosz cég amerikai leányvállalatához, amely a hackerek elleni védekezéssel foglalkozik - írja a Reuters. A demokrata ellenzék váltig állítja, Trump orosz hackerek segítségével győzött. Flynn tábornok szépen megfizetett beszédet tartott a Kaspersky oroszországi központjában és az amerikai telephelyen is. Ugyancsak beszédet mondott az RT TV központjában. Ez az orosz állami vállalkozás a Kreml-propaganda zászló hajója, melyet az USA-ban és az EU-ban sokan álhírterjesztéssel vádolnak.


Flynn tábornok csak azzal a feltétellel vállalja a megjelenést a szenátus hírszerzési bizottsága előtt, ha mentességet kap, vagyis az FBI nem indít ellene nyomozást. A londoni Daily Mail közben előásott egy sztorit abból az időből, amikor Flynn még az amerikai katonai hírszerzés főnökeként bizalmas kapcsolatba került egy Szvetlana Lohova nevű orosz hölggyel. A nő történész, Cambridge-ben végzett, ennek ellenére egy időben a Szberbank nevű orosz állami pénzintézet igen jól megfizetett alkalmazottja volt Londonban (750 ezer fontot keresett évente). Onnan elbocsájtották, de egy zaklatási ügy miatt tekintélyes, 3,2 millió fontos kártérítést sikerült kipréselnie peres úton egykori munkaadójából.

Flynn tábornoknak egy hírszerzési ügyekkel foglalkozó Cambridge-i szemináriumon mutatták be. A brit és az amerikai kémelhárítók már a 3,2 millió fontos kártérítésre is felkapták a fejüket, de azt is aggasztónak találták, hogy a hölgy történészként (állítólag egy készülő könyvhöz végzett kutatáshoz) bizalmas szovjet dokumentumokhoz fért hozzá, amivel el is dicsekedett a tábornoknak, sőt, mutatott a férfinak egy nyíltan erotikus tartalmú postai levelezőlapot, amelyet Sztálin küldött 1912-ben egy nőnek. A tábornok és az orosz hölgy a találkozó után is kapcsolatban maradt, nyílt csatornán levelezett, Flynn „Misa tábornok” aláírással küldözgette üzeneteit, ám magáról a kapcsolatról nem beszélt senkinek. Most kénytelen lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akkor jött az újabb gyárbezárás, amikor még az előzőt sem heverte ki Ózd

Akkor jött az újabb gyárbezárás, amikor még az előzőt sem heverte ki Ózd

Újraindul az egyik legnagyobb játékos show: ingyen lehet nézni az E3-at

Újraindul az egyik legnagyobb játékos show: ingyen lehet nézni az E3-at

10 fokos lehűlés jön

10 fokos lehűlés jön