szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kiemelt kormányzati beruházásként megvalósuló Puskás stadion építésébe kizárólag kormányközeli cégeket vett be a fővállalkozó Magyar Építő-ZÁÉV páros.

Az új Puskás Ferenc Stadion építésére kiírt közbeszerzési eljárás dokumentumaiból kiderül, hogy a nyertes Magyar Építő Zrt. és ZÁÉV Zrt. mely alvállalkozókat vonja be a nettó 150 milliárd - 142,85 milliárd a nettó vállalási ár + 7,15 milliárd forint a tartalékkeret - értékű munkába. A lista kizárólag kormányközeliként ismert cégekből áll - derítette ki a napi.hu.

A Magyar Építő és a ZÁÉV alvállalkozói között szerepel például a kecskeméti székhelyű acélszerkezet-gyártó KÉSZ Ipari Kft., a Paár Attila érdekeltségében lévő West Hungária Bau (WHB) Kft., a jelenleg WHB-csoporthoz tartozó, korábban Tiborcz István közvetett tulajdonában lévő PBE Építő Kft., a Mészáros Lőrinc és Szíjj László résztulajdonában lévő CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft., a túlélésért küzdő Reneszánsz Kőfaragó Zrt., a Puskás stadion terveit korábban hárommilliárdért elkészítő Középülettervező (Közti) Zrt. és egy kaposvári bt. is.

A Magyar Építőt 2015-ben vásárolta meg a Körösaszfalt Zrt., amelynek cégjegyzékben látható tulajdonosa a Duna Aszfalt Kft. és Szíjj László. Ugyanakkor a Magyar Építőben közös közvetlen irányítást szerzett másfél évvel ezelőtt a WHB, az Épkar Zrt.-vel együtt. Ez a cég újítja fel a Szépművészeti Múzeum román csarnokát 6,8 milliárd forintért, két új épületet húz fel a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek hatmilliárdért, 4,4 milliárdért épít másodmagával uszodát Kaposváron és dolgozik az egyik MNB-alapítványnak is.

A fővállakozó páros másik tagja, a zalaegerszegi ZÁÉV Építőipari Zrt. is 2015-ben cserélt gazdát. Az új tulajdonosok egyike egy bizalmi vagyonkezelő cég, a Pannon Speed Pro Zrt., amelynek élén a ZÁÉV vezérigazgatója, Peresztegi Imre áll. A ZÁÉV szintén nem unatkozik mostanság. Ez a cég kapott megbízást a régi Puskás stadion bontására a Föld-Trans 2001 Kft.-vel nettó négymilliárd forintért, míg a WHB-vel 7,2 milliárdért építette fel az MTK új stadionját. A szombathelyi stadiont és sportcsarnokot a Swietelsky Magyarország Kft.-vel húzza fel 13,1 milliárdért, a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem új oktatási épületét pedig 11,9 milliárd forintért építi.

Nem kevésbé sikeres az alvállakozóként bevont WHB Kft. sem. A Paár Attila tulajdonában álló cég többek között részt vesz a Budai vár felújításában, ők építik az ugrótornyot a budapesti úszó vb-re és felesben ők fejlesztik a Kerepesi úti Nemzeti Lovardát Mészáros Lőrinc gyermekeinek. A másik szerencsés alvállalkozó, a szintén a WHB csoporthoz tartozó PBE Építő Kft. A cég egyik tulajdonosa az a Green Investments & Solutions Kft., amely 2014 áprilisa és 2015 áprilisa között Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor vejének érdekeltsége volt, ezt követően került a WHB Befektetési Kft. birtokába. A győztes körhöz tartozik a CLH Kft.is, amelybe 2015 júniusában vásárolta be magát a Körösaszfalt, amely Szíjj László, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és nagyvállalkozó, valamint Szíjj korábbi Duna aszfaltos üzlettársának, Varga Károlynak az érdekkörébe tartozik. A KÉSZ Ipari Gyártó Kft. - a KÉSZ Holding Zrt. tagvállalata. A cégcsoport egyik tagja építi a Market Építő Zrt.-vel közösen a Vasas új stadionját. Míg korábban együtt dolgoztak az FTC-stadionon is. De az Országház felújításába is bedolgozó Reneszánsz Kőfaragó Zrt-nek is sikerült megkaparintania egy darabot a milliárdos koncból.

A Puskás stadion megvalósítása kiírt tenderre a fenti győztes pároson kívül a Strabag cégeinek konzorciuma tett még egy 5 milliárd forinttal drágább ajánlatot. A fővállalkozói szerződést március végén írták alá, a munka határideje 2020. február 27. Bár a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. korábban azt mondta, hogy a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságon három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek otthont adó, 67 ezer férőhelyes új stadionnak 2019 végére kell felépülnie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kigyulladt egy busz Ácson, házakat is elértek a lángjai

Kigyulladt egy busz Ácson, házakat is elértek a lángjai

Előkapták a fogászati röntgent, úgy olvastak bele 17. századi, bontatlan levelekbe

Előkapták a fogászati röntgent, úgy olvastak bele 17. századi, bontatlan levelekbe

A lányok nem csak szórakozni akarnak – 40 dal zseniális nőktől

A lányok nem csak szórakozni akarnak – 40 dal zseniális nőktől