szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Erna Solberg szerint az illiberális hatalmak nem értik, miért fontos a független civil társadalom.

Magyarországnak és Lengyelországnak engedélyeznie kell a civil szervezetek független finanszírozását, meghosszabbítás előtt álló norvég támogatási program keretében – közölte Erna Solberg norvég miniszterelnök.

A politikus az NTB norvég hírügynökségnek nyilatkozva kizárta, hogy a két ország ellenőrizze a források elosztását, szerinte ezt csak független szervezetekre bízhatják. Hozzátette: az illiberális hatalmak nem értik a független civil társadalom szükségességét.

Solberg erről múlt heti, Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel folytatott tárgyalásain is beszélt - írja az EUobserver. A tárgyaláson szóba kerülhetett a Magyarországon készülő civiltörvény is, amely a Norvég Alapból származó támogatásokra is kiterjesztené a bejelentési kötelezettséget.

A Norvég Alap legnagyobb kedvezményezettje Lengyelország, a magyarok a románok után a harmadik legtöbb forrást kapják. A most induló, 2021-ben kifutó periódusban a lengyelek 809 millió euró forrásra számíthatnak, a magyarok ennek valamivel több mint a negyedére, 215 millió euróra. Az uniós belső piachoz való hozzáférésért cserébe az uniós országoknak kínált támogatások nagyjából a tizedét kaphatják civilszervezetek.

A lengyelekkel az ellenőrzés terve miatt elakadtak a tárgyalások, a magyar féllel májusban folytatják az egyeztetéseket – jegyzi meg a nyilatkozatról beszámoló EUobserver brüsszeli szakportál.

A norvég kormány tárgyalásokért felelős tagja az NTB-nak arról beszélt, a forráselosztásról szóló egyeztetések az év végére zárulhatnak le. Frank Bakke-Jensen mindenesetre optimista, bár megjegyzése kedvesnek nem nevezhető. „Jó edzőtábor a fiatal demokráciák számára egy ilyen tárgyalóasztalnál ülni” – fogalmazott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek

Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek

Ausztriában felfüggesztették az oltást az AstraZeneca egy adagjával

Ausztriában felfüggesztették az oltást az AstraZeneca egy adagjával

Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált

Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált