szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Márciusban a legnagyobb mértékben Romániában nőtt az ipari termelés, 2,6 százalékkal, nálunk 0,3 százalékkal.

A vártnál rosszabb teljesítményt nyújtott az euróövezet ipara márciusban.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által pénteken kiadott jelentés szerint márciusban szezonális kiigazítással 0,1 százalékkal esett vissza az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése az előző hónaphoz képest, míg éves összevetésben 1,9 százalékos növekedést mértek.

Elemzők erősebb adatokat vártak, havi szinten 0,3 százalékos, éves összevetésben pedig 2,3 százalékos növekedésre számítottak.

Az Európai Unió 28 tagállamában februárhoz képest stagnált, tavaly márciushoz viszonyítva pedig 2,4 százalékkal növekedett az ipari termelés.

Februárban az euróövezetben éves összehasonlításban 1,4 százalékkal növekedett, havi szinten viszont 0,1 százalékkal csökkent az ipari termelés, míg az Európai Unióban 2,1 százalékos éves növekedést, illetve havi szinten stagnálást mértek.

Márciusban havi összevetésben a legnagyobb mértékben Romániában nőtt az ipari termelés, 2,6 százalékkal, Észtországban 2,4 százalékkal, Lengyelországban pedig 2,1 százalékkal. A legnagyobb csökkenés Litvániában volt, 3,1 százalékos, Görögországban 2,0 százalékos, Hollandiában pedig 1,7 százalékos.

Az egy évvel korábbihoz képest a legnagyobb mértékben Észtország ipari termelése nőtt, 14,8 százalékkal. Romániában 10,2 százalék, Lettországban pedig 10,0 százalék volt a növekedés. Csökkenést csak Hollandiában jegyeztek fel, 2,2 százalékot.

Az Eurostat adatai szerint Magyarország ipari termelése éves összevetésben 9,4 százalékkal, havi összehasonlításban pedig 0,3 százalékkal növekedett az év harmadik hónapjában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kísérletezni merő színházi alkotókat szolgálna ki egy új nonprofit vállalkozás

Kísérletezni merő színházi alkotókat szolgálna ki egy új nonprofit vállalkozás

Magyarul köszönte meg Ursula von der Leyen, hogy 150 lélegeztetőgépet küldtünk Csehországba

Magyarul köszönte meg Ursula von der Leyen, hogy 150 lélegeztetőgépet küldtünk Csehországba

Koronavírus-fertőzöttek: napi rekord Ausztriában

Koronavírus-fertőzöttek: napi rekord Ausztriában