szerző:
hvg.hu

A legfőbb ügyész felesége a jegybank bruttó 5 milliót kereső alkalmazottja. Személyzeti főnökként ő dönthetett arról, hogy a jogi igazgatóságon alkalmazzák Polt Péter előző házasságából született, 24 éves lányát.

Frissen végzett jogászként a Magyar Nemzeti Bankban helyezkedett el Polt Péter legfőbb ügyész kisebbik lánya, Polt Petra. A jegybankban éppen Polt felesége, Polt-Palásthy Marianna felel a személyzeti ügyekért.

A 24.hu úgy értesült, Polt Petra az MNB jogi igazgatóságán kapott státuszt. A személyzeti főnök és Polt lánya egyébként nem vérrokonok, mivel Petra korábbi házasságból született.

Az MNB arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a legfőbb ügyész felesége személyesen is részt vett-e a döntés meghozatalában, mindössze annyit közöltek, "Polt Petra az MNB átalános felvételi eljárása eredményeképpen kapott jogászi munkakört". Ám Polt-Palásthy Marianna gyaníthatóan férje lányának esetében is döntési helyzetben lehetett, ahogy a jegybank többi munkatársának felvétele és elbocsátása ügyében, hiszen személyzeti főnökként az alelenökök utáni, ügyvezetői igazgatói szervezeti szinten dolgozik. Az MNB azt is közölte, hogy 

nem áll fent összeférhetetlenség az ügyben, mert

a két munkavállaló nem áll alá-fölé rendeltségi viszonyban. A két érintett nem nyilatkozott az ügyben.

©

A lap információi szerint a Pázmány jogi karán végzett Polt Petra január 1-jén lépett be a jegybankba, és nagy valószínűséggel ez a 24 éves szakember első munkahelye, ahol jogi diplomát várnak el. A jegybank arról nem tájékoztatott, hogy mennyit keres Polt Péter lánya, csak annyit üzentek, hogy a munkakörre irányadó bérezésben részesül.

A kereskedelmi bankoknál a jogi területen dolgozó pályakezdők havi bruttó 400-600 ezer forint közötti fizetést kaphatnak, a piaci vélekedések szerint azonban a Matolcsy György vezette MNB rá tud erre ígérni, mintegy 1,2-1,3-szoros fizetést ígérve. Elképzelhető tehát, hogy Polt Petra havi bruttó 500-780 ezer forintot keres.

Polt-Palásthy Marianna fizetése azonban pontosan ismert: ő az MNB második legjobban kereső alkalmazottja, havi bruttó 4,95 millió forinttal (plusz évi 495 ezer forint béren kívüli juttatás, illetve előző évi alapbérének 3,8 százaléka megy az önkéntes nyugdíjpénztári kasszába). Ennél csak Matolcsy György elnök keres jobban, míg öt ügyvezető igazgató és a főigazgató ugyanannyit vihet haza, mint Polt-Palásthy.

Polt-Palásthy Marianna
©

Polt Péter és Matolcsy György kapcsolata akkor került az érdeklődés homlokterébe, amikor tavaly márciusban együtt ebédeltek közvetlenül az után, hogy a jegybank ellen feljelentést tettek az ügyészségen az MNB-alapítványokat érintő tőkejuttatás miatt. A hivatalos magyarázat szerint azonban a legfőbb ügyész és a jegybankelnök nem az MNB elleni, hanem az MNB által tett feljelentésről tanácskozott egy belvárosi étteremben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Valamire készülnek Mészárosék, felfüggesztették az Opus és a Konzum kereskedését

Valamire készülnek Mészárosék, felfüggesztették az Opus és a Konzum kereskedését

15 százalékos béremelést akarnak a vasutasok

15 százalékos béremelést akarnak a vasutasok

Verhofstadt szerint Orbánt csak a magyar szavazók állíthatják meg

Verhofstadt szerint Orbánt csak a magyar szavazók állíthatják meg

Hiába a rákkeltő anyagok szivárgása, a hatóságok szerint nincs gond a budapesti ivóvízzel

Hiába a rákkeltő anyagok szivárgása, a hatóságok szerint nincs gond a budapesti ivóvízzel

Itt egy telefon, ami akkora, mint egy bankkártya, a pénztárcájába is teheti

Itt egy telefon, ami akkora, mint egy bankkártya, a pénztárcájába is teheti

Megszólalt a lakáslottó vezére: "Minket nem érintenek a törvényi változások"

Megszólalt a lakáslottó vezére: "Minket nem érintenek a törvényi változások"