szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legfőbb ügyész felesége a jegybank bruttó 5 milliót kereső alkalmazottja. Személyzeti főnökként ő dönthetett arról, hogy a jogi igazgatóságon alkalmazzák Polt Péter előző házasságából született, 24 éves lányát.

Frissen végzett jogászként a Magyar Nemzeti Bankban helyezkedett el Polt Péter legfőbb ügyész kisebbik lánya, Polt Petra. A jegybankban éppen Polt felesége, Polt-Palásthy Marianna felel a személyzeti ügyekért.

A 24.hu úgy értesült, Polt Petra az MNB jogi igazgatóságán kapott státuszt. A személyzeti főnök és Polt lánya egyébként nem vérrokonok, mivel Petra korábbi házasságból született.

Az MNB arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a legfőbb ügyész felesége személyesen is részt vett-e a döntés meghozatalában, mindössze annyit közöltek, "Polt Petra az MNB átalános felvételi eljárása eredményeképpen kapott jogászi munkakört". Ám Polt-Palásthy Marianna gyaníthatóan férje lányának esetében is döntési helyzetben lehetett, ahogy a jegybank többi munkatársának felvétele és elbocsátása ügyében, hiszen személyzeti főnökként az alelenökök utáni, ügyvezetői igazgatói szervezeti szinten dolgozik. Az MNB azt is közölte, hogy 

nem áll fent összeférhetetlenség az ügyben, mert

a két munkavállaló nem áll alá-fölé rendeltségi viszonyban. A két érintett nem nyilatkozott az ügyben.

©

A lap információi szerint a Pázmány jogi karán végzett Polt Petra január 1-jén lépett be a jegybankba, és nagy valószínűséggel ez a 24 éves szakember első munkahelye, ahol jogi diplomát várnak el. A jegybank arról nem tájékoztatott, hogy mennyit keres Polt Péter lánya, csak annyit üzentek, hogy a munkakörre irányadó bérezésben részesül.

A kereskedelmi bankoknál a jogi területen dolgozó pályakezdők havi bruttó 400-600 ezer forint közötti fizetést kaphatnak, a piaci vélekedések szerint azonban a Matolcsy György vezette MNB rá tud erre ígérni, mintegy 1,2-1,3-szoros fizetést ígérve. Elképzelhető tehát, hogy Polt Petra havi bruttó 500-780 ezer forintot keres.

Polt-Palásthy Marianna fizetése azonban pontosan ismert: ő az MNB második legjobban kereső alkalmazottja, havi bruttó 4,95 millió forinttal (plusz évi 495 ezer forint béren kívüli juttatás, illetve előző évi alapbérének 3,8 százaléka megy az önkéntes nyugdíjpénztári kasszába). Ennél csak Matolcsy György elnök keres jobban, míg öt ügyvezető igazgató és a főigazgató ugyanannyit vihet haza, mint Polt-Palásthy.

Polt-Palásthy Marianna
©

Polt Péter és Matolcsy György kapcsolata akkor került az érdeklődés homlokterébe, amikor tavaly márciusban együtt ebédeltek közvetlenül az után, hogy a jegybank ellen feljelentést tettek az ügyészségen az MNB-alapítványokat érintő tőkejuttatás miatt. A hivatalos magyarázat szerint azonban a legfőbb ügyész és a jegybankelnök nem az MNB elleni, hanem az MNB által tett feljelentésről tanácskozott egy belvárosi étteremben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb dizájnerdrogok kerültek tiltólistára

Újabb dizájnerdrogok kerültek tiltólistára

Hogy nézne ki Boris Johnson, ha Kenneth Branagh játszaná?

Hogy nézne ki Boris Johnson, ha Kenneth Branagh játszaná?

Egy héten belül három sztrájkot tartottak a Continental makói telepén, de még mindig nincs megállapodás

Egy héten belül három sztrájkot tartottak a Continental makói telepén, de még mindig nincs megállapodás