szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tavaly 2000 milliárd forintnyi uniós támogatást fizetett ki az állam. Ám ebből igen kevés jutott a gazdaságba.

A kormány korábbi nyilatkozatai szerint kifizetett uniós támogatások kétharmada valójában olyan előleg, amely államkincstári számlán parkol – írja a Portfolio a Miniszterelnökségtől kapott adatok alapján. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a tavaly év végéig kifizetett, csaknem 2000 milliárd forintnyi támogatás nem került be a gazdaságba – ez is magyarázza azt, hogy tavaly jelentősen visszaesett a GDP-növekedés üteme. Most azonban az EU-forrásokat kezelő tárca a gazdasági portál érdeklődésére pontosított is: mindössze 700 milliárd forintot fizettek ki valós teljesítésre, a többi valójában előleg volt.

A kormány tavaly nyáron egy rendeletmódosítással tette lehetővé azt, hogy az uniós pályázatok nyertesei – összegtől vagy kiírástól függően – akár a teljes nekik ítélt összeget megkaphatják előre (egyébként az unió utófinanszíroz, vagyis a teljesítés után, számlák bemutatása alapján fedezi a nyertes pályázó kiadásait). Az előlegfizetés feltétele az, hogy az elnyert pénzt az államkincstárban vezetett számlán kell tartani. Egyszerűen fogalmazva:

az állam egyik zsebéből a másikba pakolta a pénzt.

Ami a másik egyharmadot illeti: 23 százalékot tesznek ki a számlaalapú kifizetések és további tíz százalékot az úgynevezett szállítói előleg – ez nem összekeverendő a magyaros előleggel.

A Magyar Nemzeti Banknak a Portfolio által idézett számításai szerint ez az arány 2019-re fordulhat meg: a reálgazdaságba kerülő EU-pénzek volumene ekkorra haladhatja meg az új kifizetésekét. Azt is tudni lehet – ezzel a kormány a 2021-ig tartó kitekintésben is számol –, hogy 2020 után, amikor elfogynak a 2014–2020-as ciklus támogatásai, a földbe állhat a növekedés is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dunaferr: Az ukrán tulajdonos toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet

Dunaferr: Az ukrán tulajdonos toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet

Fehérré vált egy walesi folyó, miután beleborult egy tejszállító tanker

Fehérré vált egy walesi folyó, miután beleborult egy tejszállító tanker

Újabb Hertha-játékos fertőződött meg

Újabb Hertha-játékos fertőződött meg