szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tavaly 2000 milliárd forintnyi uniós támogatást fizetett ki az állam. Ám ebből igen kevés jutott a gazdaságba.

A kormány korábbi nyilatkozatai szerint kifizetett uniós támogatások kétharmada valójában olyan előleg, amely államkincstári számlán parkol – írja a Portfolio a Miniszterelnökségtől kapott adatok alapján. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a tavaly év végéig kifizetett, csaknem 2000 milliárd forintnyi támogatás nem került be a gazdaságba – ez is magyarázza azt, hogy tavaly jelentősen visszaesett a GDP-növekedés üteme. Most azonban az EU-forrásokat kezelő tárca a gazdasági portál érdeklődésére pontosított is: mindössze 700 milliárd forintot fizettek ki valós teljesítésre, a többi valójában előleg volt.

A kormány tavaly nyáron egy rendeletmódosítással tette lehetővé azt, hogy az uniós pályázatok nyertesei – összegtől vagy kiírástól függően – akár a teljes nekik ítélt összeget megkaphatják előre (egyébként az unió utófinanszíroz, vagyis a teljesítés után, számlák bemutatása alapján fedezi a nyertes pályázó kiadásait). Az előlegfizetés feltétele az, hogy az elnyert pénzt az államkincstárban vezetett számlán kell tartani. Egyszerűen fogalmazva:

az állam egyik zsebéből a másikba pakolta a pénzt.

Ami a másik egyharmadot illeti: 23 százalékot tesznek ki a számlaalapú kifizetések és további tíz százalékot az úgynevezett szállítói előleg – ez nem összekeverendő a magyaros előleggel.

A Magyar Nemzeti Banknak a Portfolio által idézett számításai szerint ez az arány 2019-re fordulhat meg: a reálgazdaságba kerülő EU-pénzek volumene ekkorra haladhatja meg az új kifizetésekét. Azt is tudni lehet – ezzel a kormány a 2021-ig tartó kitekintésben is számol –, hogy 2020 után, amikor elfogynak a 2014–2020-as ciklus támogatásai, a földbe állhat a növekedés is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!