szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ki gondolta volna, hogy a világ egyik legjobb befektetője, pénzügyi alapkezelője nem egy New York-i, frankfurti, sanghaji vagy szingapúri financiális vállalkozás, hanem egy egyház. Konkrétan a VIII. Henrik által a tizenhatodik században alapított anglikán egyház.

Az egyház bevételeit, a pénzügyek kezelését nagyon részletesen szabályozzák évszázadok óta. Jelenleg a bevételek fő forrása az önkéntes adakozás és az egyházi birtokok jövedelme. Mindebből évente 8 millió font jön össze. De ez messze nem lenne elég az egyházi apparátus működtetéséhez. Ezért az anglikán egyház már régóta forgatja a pénzét, vagyis azt a vagyont, ami hosszú idő alatt halmozódott fel. És mostanában egyre jobban gyarapodik.

2016-ban az anglikán egyház befektetési alapja 17,1 százalékos hozamot termelt. Az alap 7,9 milliárd fonttal rendelkezik és például nagyot profitált a font árfolyamának csökkenéséből a Brexit népszavazás után. A tavalyi év különlegesen sikeres volt, de nagyon jó az elmúlt két évtized évenkénti átlagos nyeresége is, amely 9,5 százalék.

Mi a titok?

Andreas Whittam Smith pénzügyi főbiztos, aki egy 35 fős profi csapatot irányít, elmondta: hosszú távon gondolkodnak, és nem mindig oda teszik a pénzt, ahová a pillanatnyi hangulat szerint a többi befektető. És közben tartják magukat a keresztényi értékrendhez is, tehát zűrös, gyanús ügyletekbe nem fektetnek be. A stratégiának köszönhetően a tavaly elkönyvelt 230 millió fontos pénzpiaci bevétel az anglikán egyház működési költségeinek 15 százalékát fedezte, ám az anyagi hátteret sokkal inkább a hívők önkénes adakozása biztosítja-írja a párizsi Le Figaro.

De: miközben jön adomány a britektől, egyre kevesebben járnak templomba. A friss felmérések szerint alig 770 ezer ember, vagyis a brit népességnek csupán 1,4 százaléka jár rendszeresen templomba. A 1960-as évekhez képest ez hatvan százalékos visszaesés, de a tendencia az utóbbi tíz évben is folytatódott, a templomba járók aránya 10 százalékkal csökkent ebben az időszakban. Tehát az anglikán egyház pénzügyi mérlege pillanatnyilag sokkal jobb, mint a lelkekre gyakorolt befolyása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!