szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több mint 3 éve oszt vasárnaponként meleg ételt rászorulóknak a Heti Betevő csapata a budapesti Klauzál téren. Hónapok óta vegzálják őket a hatóságok, a kiszorítósdi megpecsételheti a város egyik legígéretesebb jótékonysági kezdeményezésének sorsát. Hacsak nem találnak sürgősen egy új helyet.

Befogadó helyszínt keres a Heti Betevő Egyesület rászoruló emberek étkeztetésében segítő hetedik kerületi csapata. A helyi önkormányzat korábban betiltotta a korábban Fair Society díjjal jutalmazott csapat Klauzál téri ételosztását, két hónapja csoportokra bontva vándorolnak a rászoruló vendégekkel a környező utcákon egy magánterületre. A jelenlegi gyakorlat a vendégekre nézve megalázó, az önkéntesek teherbíró képességét meghaladja – írja közleményében az egyesület. Ha három hónapon belül nem találnak új helyszínt, be kell szüntetniük a tevékenységüket.

„A helyzet, amibe a hetedik kerületi csapatunk került, megvisel minket. Mikor két önkéntes elindul a Klauzál térről, húsz rászorulót kísérve, forgalmat megállítva, vigyázva, hogy senkinek ne essen baja, közben csak egy dolog zakatol a fejében: De hát mi csak ételt akarunk osztani! Nem hisszük el, hogy ennek ennyire bonyolultnak és megalázónak kell lennie.”

– jelzi a problémát egyik önkéntesük.

A Heti Betevő alapszervezete három és fél éve oszt vasárnaponként éttermi minőségű meleg ételt rászoruló embereknek, idén áprilisig az erzsébetvárosi tulajdonban lévő Klauzál téren adták át az ebédet. Miután az önkormányzati hivatal – indokolás nélkül – nem hosszabbította meg a területhasználati engedélyüket, 2016 május végétől önkormányzati engedély nélkül, ám a gyülekezési törvény adta alapjoggal élve bejelentést tettek a rendőrségnek, hogy jótékony célú ételosztást tartana. Hetente újra és újra megtették a bejelentést, ezeket a rendőrség rendre tudomásul is vette. Csakhogy a közterület-felügyelők a hatáskörükbe tartozó területhasználati engedélyt kérték számon rajtuk, a rendőrségi bejelentést nem fogadták el, végül megbírságolták az egyesületet.

Ezek után az elmúlt két hónapban egy a Klauzál térhez közeli magánterületre szorultak ki, átmenetileg itt adják át az élelmiszercsomagokat minden vasárnap. A gyülekezőhely változatlanul a Klauzál tér (itt osztják ki a sorszámokat), azonban az alkalmanként 300 rászoruló csapatokra bontott utcai kísérése jelentős terhet jelent a környék életére. A korábbi, a köztisztaságra és biztonságra ügyelő gyakorlatukat ellehetetlenítő önkormányzat így olyan helyzetet teremtett, amit az önkéntesekből álló csoport ebben a formában nem tud megoldani, ezért kénytelenek elhagyni a térséget – tájékoztatott a jótékony szervezet.

Időközben az önkormányzat szigorított a területhasználati engedélyeztetési gyakorlatán, és a betevősök újabb – ezúttal az Almássy térre beadott – kérelmét is csak feltételekhez kötve adták meg, és csak július hetedikéig engedélyezték az osztást, majd kéthavonta kellene újabb engedélyért folyamodniuk. A segítők eddig ezzel a lehetőséggel nem éltek, miután nincs a közelben előkészítő helyiség.

A Heti Betevő három hónapon belül várja önkormányzatok, magánszemélyek, partnerszervezetek jelentkezését a további munka folytatása érdekében. Ha nem sikerül új helyszínt találniuk, a Heti Betevő első és legnagyobb csoportja lesz kénytelen beszüntetni tevékenységét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar siker: Kiss Norbert nyerte a kamionosok harmadik futamát a Hungaroringen

Magyar siker: Kiss Norbert nyerte a kamionosok harmadik futamát a Hungaroringen

Putyin ingyenes földjuttatással népesítené be Szibériát

Putyin ingyenes földjuttatással népesítené be Szibériát

A miskolci medve elől épphogy be tudott ugrani a kocsijába egy gazda

A miskolci medve elől épphogy be tudott ugrani a kocsijába egy gazda