szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Még mindig agressziót szülő, függőséget okozó tevékenységként gondolnak Magyarországon az esportokra, pedig a hardcore játékosok száma Debrecen lakosságát közelíti. Külföldön már a tévétársaságok is rájöttek, mekkora üzlet van ebben.

Egy nagyvárosnyi fiatal felnőtt él ma Magyarországon életvitelszerűen a számítógépes játékok világában: az eNet piackutató felmérése szerint a magyar elektronikus sport kemény magját mintegy 200 ezer hardcore esportoló alkotja. Miközben 45 százalékuk versenyszerűen játszik, komolyabb összegeket csak mintegy hét százalékuk keres szenvedélyével. Az esport által generált bevétel – a hardverköltéseket nem számítva – eléri az évi 5,5 milliárd forintot.  

Magyarország ezzel együtt is elmaradottnak számít esportban

 – mondta a HVG-nek Fromann Richárd, akinek a napokban jelent meg a JátékosLét című könyve. Míg Dél-Koreában, Amerikában vagy Németországban polgárjogot nyert ez az időtöltés, idehaza továbbra is harcolniuk kell azokkal az előítéletekkel, melyek szerint „ez az egész valamiféle függőség” vagy „agressziót szülő antiszociális tevékenység”. Pedig – állítja Fromann – az esport éppen olyan kemény felkészülést és koncentrációt igénylő sport, mint a darts vagy a sakk.

Az esportra a szponzorok és a tévétársaságok is rámozdultak. Az amerikai ESPN saját stábbal külön „alcsatornát” is indított, de a tévézésnek komoly konkurenciájává nőtt a twichelés is, amikor a játékos a saját versenyét webkamerával közvetíti, melyre az Amazon csapott le, közel 1 milliárd dollárt fizetve. Míg 2014-ben havonta 55 millió látogató nézte a több mint 600 ezer felhasználó készítette tartalmakat, mára a követők száma 100 millióra, a közvetítéseké 2,5 millióra nőtt.

Az első világsztárjait is kitermelte az esport, de el is temette már az elsőket. Steven 'Snoopeh' Ellisnek 22 évesen vissza kellett vonulnia, mert öt év alatt teljesen kiégett. A magyarországi esport gyűjtőszájtjának számító eSport1 YouTube-videóiban látható ifjú titánoknak ettől még nem kell tartaniuk, de az első magyar sztárjátékosok már felbukkantak. „Várható, hogy hamarosan követőik is lesznek” – mondta a HVG-nek Bíró Balázs, az Esportmilla mozgalom alapítója.

További részletek a HVG friss számában.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Mindannyiunk számára Mari a példa” – emlékműsorral tiszteleg a Nemzeti Színház Törőcsik Mari előtt

„Mindannyiunk számára Mari a példa” – emlékműsorral tiszteleg a Nemzeti Színház Törőcsik Mari előtt

700 kilométeres hatótávval támad az új Audi A6 E-Tron villanyautó

700 kilométeres hatótávval támad az új Audi A6 E-Tron villanyautó

Zenét készít egy algoritmus a borok "hangjából"

Zenét készít egy algoritmus a borok "hangjából"