szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A most elfogadott adótörvénycsomag további engedményeket tartogat a magyar élsport számára. Nem csak az egyesületek járnak jól, de a versenyzők és edzőik is.

Duplájára, 250 millió forintra emelte az országgyűlés azt a felső határt, ameddig a sportolók és sportvezetők az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerint adózhatnak – szúrta ki az Index. Az ekho a minimálbér felett biztosít az általános szja-szabályoknál kedvezőbb adózást – ennek mértéke a jövedelemadóhoz hasonlóan 15 százalék, ám ez már tartalmazza a járulékokat is.

Az ekhót természetesen nem csak a sportolók választhatják, hanem a nyomtatott, online vagy audiovizuális médiában dolgozók, művészek, színházi szakmákat választók egyaránt. Sőt, nemrég Tállai András NAV-elnök bevallása utalt arra, hogy ő is így adózhat az adóhatóság kiadványánál végzett munkája után. Ezekben az esetekben azonban az ekhós jövedelem nem haladhatja meg az évi 60 millió forintot, vagyis kevesebb mint negyede a sportolókénak.

Utóbbiak korábban is kedvezőbb helyzetben voltak. A kezdetekkor, 2005-től az általános plafon 25 millió forint volt, ez emelkedett mostanra 60 millióra. A hivatásos – első osztályú – sportolók és vezetők alapból 50 millióról indultak, és mostanáig 125 millió forint volt a felső határ.

Nem ez az egyetlen pont, ahol a hazai sportnak kedvez a most elfogadott adótörvénycsomag. A jövő évtől nem csak a társasági adóból lehet levonni a látványcsapatsportoknak szánt támogatást, de a bankokra kirótt ágazati különadóból is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!