szerző:
Fodor Gábor

Tűrhetetlen, hogy a nagyobb cégek a kisebb cégek fejlődési lehetőségét szívják el a hónapokig halasztott, nekik járó összegek kifizetésével. Vélemény.

Az illiberális állam az állami önkény, a kiszámíthatatlanság birodalma: a hatalom jóindulatától függő alattvalókká teszi polgárait. A liberális jogállam a szabadságra épít, ahol a legfőbb korlát a mindenkit egyenlően mérő, tisztességes viszonyokat és versenyt biztosító törvény.

Közismert tény, hogy Magyarországon a kisebb cégek a számla kifizetések visszatartására kényszerülnek. Ezért javasoltuk, hogy a céges számlákat jövő év elejétől harminc napon belül kelljen kifizetni. Az ugyanis tűrhetetlen, hogy a nagyobb cégek a kisebb cégek fejlődési lehetőségét szívják el a hónapokig halasztott, nekik járó összegek kifizetésével.

Ma teljesen természetes az, hogy egy beszállító a nagyobb cégeket két, három vagy akár hat hónapig is a maga zsebéből finanszírozza. A nagyobb cégek ugyanis visszatartják a kisebbek kifizetését. Olyan szerződéseket kötnek velük, amelyben több hónapos fizetési határidők szerepelnek. A bíróságok és az ügyvédek tehetetlenek, hiszen jogszerű szerződésekben lefektetett megegyezésekről van szó, amelyek támadhatatlanok.

A ma érvényes Polgári Törvénykönyv a felekre bízza a határidő megállapítását. A polgári jog egyenrangúként kezeli őket, holott a valóságban szó sincs egyenrangúságról. Egy megyei zöldség-nagykereskedő ma nem fog egy országos kiskereskedelmi lánccal vitatkozni a fizetési határidőről. Örül inkább, hogy van egy nagy tételben vásárló vevője.

Miért kell szabad piaci szereplők közötti megállapodásokba beavatkozni? – kérdezhetné valaki. Azért, mert a jogi egyenlőség ezekben a piaci megállapodásokban nem jut érvényre.

A hosszú határidők miatt a kisebb cégek finanszírozzák a saját zsebükből, hogy a nagyobbak még több profithoz jussanak a visszatartott pénzek megforgatásával. Különösen zavaró, amikor az állami intézmények, állami tulajdonú cégek vagy éppen külföldi tulajdonú cégek teszik ezt, holott ez utóbbiak a magyarországinál sokkal jobb hitelezési környezetben jutnak pénzhez. A rossz példa ragadós: a magyar tulajdonban lévő cégek is gyorsan megtanulják és alkalmazzák a hazai kisebb vállalatokkal szemben a fizetések lassítását.

A Liberálisok elnökeként olyan törvényjavaslatot nyújtottam be ezért a közelmúltban, amely jövő év elejétől, 2018 január 1-jétől előírná, hogy minden számlát harminc napon belül ki kell fizetnie minden gazdálkodó szervezetnek (az államnak és az állami tulajdonú cégeknek is). A magáncégek egymás között is csak harminc napra állíthatnának ki számlát.

A törvény elfogadása gátat szabna a cégeket kiszipolyozó mai gyakorlatnak. A kifizetések felgyorsulása növelné a rendelkezésre álló tőkét és pénzt, a munkaadók helyzete stabilabbá válna, s könnyebbé válna a gazdálkodás, a tervezés, több munkahely teremtődne, és a munkavállalók is jogosan mondhatnák: ne zsebbe, hanem látható módon fizessék ki a jövedelmüket. Ezzel a gazdaságot is tovább fehérítenénk.

Több százezer vállalkozás tulajdonosa, családja, munkavállalói számára teremtenénk normális körülményeket a törvényjavaslattal.

Akik Nyugatra vándorolnak manapság Magyarországról, azok még a honvágyukat számba véve is azt mondják: kiszámíthatóbb, nyugodtabb az élet Nyugat-Európában. Mindenki tudja, a stabilitás, a kiszámíthatóság szárnyakat ad az embereknek. Főleg olyan alapvető dolgokban, mint egy számla egy hónapon belüli kifizetése. Arról nem is beszélve, hogy a pontosabb szabály életünk más területén is megteremti a normális szabályok kialakításának az igényét.

Tudom, hogy ez egy hétköznapi probléma. De nekünk, liberálisoknak is világossá kell tennünk, mennyire fontosak nekünk a mindennapi gondok, bajok. Az elmúlt huszonöt évben a makrogazdaság és a nagy piaci szereplők szabadságának biztosítása sokszor fontosabb volt a számunkra, mint a piacgazdaság összes magántulajdonosának, így a mikro-, kis- és közepes vállalkozások, meg az önfoglalkoztatók érdekeinek hatásos képviselete és védelme. Ők mindannyian a saját személyükben vannak kitéve a piacgazdaságnak (még a munkavállalók védelmével sem rendelkeznek, s nem gondoskodik róluk senki más, csak saját maguk).

Javaslatunkat azért tettük meg, hogy mindenki láthassa: az eddig elhanyagolt piaci szereplők védelmét és érdekeik képviseletét nem lehet tovább halogatni. A szabadság védelme nem csak az állami tulajdon lebontásában és a piacgazdaság kialakításában, hanem a piacgazdaság mindennapi működésében is folyamatos politikai képviseletet igényel. Ez is az illiberális állammal szembeni fellépés része kell, hogy legyen.

A szerző független országgyűlési képviselő, a Liberálisok elnöke

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hernádi Zsolt vezeti júliustól a Corvinust fenntartó alapítványt

Hernádi Zsolt vezeti júliustól a Corvinust fenntartó alapítványt

Mától tíz vadiúj motorvonat jár Nyugat-Magyarországon

Mától tíz vadiúj motorvonat jár Nyugat-Magyarországon

Felnyomta az erzsébetvárosi kerületi lapot a Kétfarkú, és igaza lett

Felnyomta az erzsébetvárosi kerületi lapot a Kétfarkú, és igaza lett

12,3 millió vélhetően hibás légzsák miatt vizsgálódik az amerikai közlekedési hatóság

12,3 millió vélhetően hibás légzsák miatt vizsgálódik az amerikai közlekedési hatóság

Rossz idők várnak Orbán Viktorra, ha teljesül Manfred Weber 12 pontja

Rossz idők várnak Orbán Viktorra, ha teljesül Manfred Weber 12 pontja

Kidőlt a Chelsea fiatal sztárja, vége a szezonjának

Kidőlt a Chelsea fiatal sztárja, vége a szezonjának