szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A BKV azt állítja, az orosz Metrovagonmas mérnökei Budapesten megtalálták és ki is javították a felújított metrószerelvények hibáját.

A Nyugati téri pénteki metrófiaskó után a BKV azonnali hatállyal Budapestre kérette a 3-as metrón közlekedő szerelvények felújítását végző orosz Metrovagonmas vezetőit, egész pontosan a Transmash Holding anyavállalat vezetését, valamint a tervezésben részt vevő szakembereket.

Az orosz mérnökök a BKV Zrt. követelésének megfelelően a hétvégén megtalálták és elhárították a felújított szerelvény rendszeres meghibásodásának kiváltó okát – írta keddi közleményében a BKV.

A közleményben a BKV ismét hangsúlyozta, hogy "az utasbiztonságot nem veszélyeztető", ám sorozatosan jelentkező meghibásodások, valamint a szerelvények szállításában tapasztalt késedelem miatt helyezték kilátásba a legsúlyosabb szankciókat a Metrovagonmassal szemben. Kedden reggel megírtuk, hogy lehetnének ennél keményebbek is:

Erre a BKV azt közölte, hogy igényt fog tartani a további kártérítésekre is: a rendszeres meghibásodások miatt hibás teljesítési kötbért, illetve kárátalányt, a késedelmes szállítás miatt pedig késedelmi kötbért követel majd. Egyelőre azonban csak a kötbérkövetelést nyújtották be, és minden felmerülő probléma esetén újabb kötbérkövetelést nyújtanak be.

Az orosz fél komolyan vette a BKV intézkedéseit: a hétvégén Budapestre érkezett a főkonstruktor, illetve a jármű főmérnöke; velük együtt a több mint 20 mérnökből és szakemberekből álló szakértői csoport azonnal megkezdte a felújított szerelvények átvizsgálását. A vizsgálat eredményeképpen megtalálták a kiváltó okot

– a szerelvények egyik alkatrésze, az optikai csatoló elem volt hibás –, ezt azonnal ki is javítottak.

Az orosz cég mérnökei a teljes flotta átvizsgálását elvégzik. Ha minden az elvártaknak megfelelően alakul, akkor jövő héten megkezdődhet a szerelvények fokozatos, újbóli üzembe állítása – ígérte a BKV.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Orbán-kormány szárnyakra cserélné a kerekeket

Az Orbán-kormány szárnyakra cserélné a kerekeket

Megtette első "lépéseit" a hatalmas japán robot

Megtette első "lépéseit" a hatalmas japán robot

Játszótérre indult a kelenföldi család, amikor az ablakból kiugró férfi rázuhant az édesanyára

Játszótérre indult a kelenföldi család, amikor az ablakból kiugró férfi rázuhant az édesanyára