szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A cigaretta drágább lesz. A benzin ára nem változik. A feltöltőkártyás mobilosoknak adott türelmi idő lejár. Viszont olcsóbb lesz a diákhitel, és lejár a szürke pénzek kifehérítését szolgáló adóamnesztia. És indulhatnak a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek, amelyek célja, hogy visszacsábítsák az idősebbeket a munka világába.

Szombattól nő a cigarettára, a vágott dohányra, a szivarra és a szivarkákra  kivetett jövedéki adó. Ha kíváncsi arra, hogy mennyibe kerül majd egy doboz cigaretta, ITT elindulva néhány kattintással megtalálja. 

Letelik a feltöltőkártyás mobiltelefon előfizetők számára az adategyeztetésre adott határidő, így a nem azonosított sim-kártyák előfizetése július 1-jétől megszűnik. Ezt persze eddig is lehetett tudni, de mint csütörtöki cikkünkben felhívtuk rá a figyelmet, volt némi 'tesze-toszaság" az ügyben.

Változásokat hoz  az új jövedéki törvény. Az egyik legfontosabb egyszerűsítés, hogy a sokféle adóraktári engedélytípus helyett az új szabályozás egyféle adóraktári engedélyt ismer, de a jövedéki termékek továbbra is adóraktárban állíthatók elő és tárolhatók az adófizetésig. Új tevékenységként jelenik meg a borászati üzemengedéllyel rendelkező gazdálkodó, azaz a kisüzemi bortermelő, aki önállóan vagy más borászati üzemmel jogi és gazdasági kapcsolatban teljesíti a jogszabályban meghatározott feltételeket. A kisüzemi bortermelő bérmunkát, bértárolást nem végezhet és csak előzetes bejelentés után szállíthat adófelfüggesztéssel szőlőbort és palackos erjesztésű habzóbort más adóraktárnak. Július 1-jétől az adóraktár-engedélyeseknek napi bontásban kell adatot szolgáltatniuk az adóhatóságnak-írta a napi.hu.

A benzin adótartalma most nem változik, a NAV számítása szerint 51,257 dollár volt a Brent típusú nyersolaj ára április 1. és június 15. között, vagyis nem emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója. Egyébként az állam ügyesen játszik az adótartalommal, akkor is nyer, ha emelkedik, akkor is, ha csökken a nyersanyag ára.

Szombattól a lakástakarékoknál az úgynevezett kiutalási időszak két hónapra csökken majd az eddigi három hónapról. Ez azért lényeges, mert lakástakarék-szerződéssel rendelkezők hamarabb juthatnak a megtakarított pénzükhöz. Emellett a lakás-takarékpénztárak az eddigi 75 százalék helyett mostantól már szabad eszközeik 90 százalékát helyezhetik ki áthidaló kölcsönként.

Holnaptól 2,3 százalékra csökken a szabad felhasználású Diákhitel1 konstrukció kamata  az első félévi 3,35 százalékról, a kötött felhasználású Diákhitel2 ügyfelekre eső része továbbra is 2 százalék. A Diákhitel1-nél havi 15 és 50 ezer forint közötti összeg igényelhető az ügyfél által meghatározott célra, míg a kizárólag a képzési díjra fordítható Diákhitel2 felvehető összegének maximuma az adott képzésre meghirdetett önköltségi díj.

Június 30-ig kellett minden földhasználónak a parlagfű elleni védekezni. Ha a földhasználó ezt elmulasztotta, akkor a kormányhivatal szombattól egyrészt növényvédelmi bírságot szabhat ki vagy közérdekű védekezést rendelhet el. Ennek költségét utólag ráverik a földhasználóra. A  bírság 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet.

Zárul a hivatalosan utolsónak szánt magyarországi adóamnesztia-lehetőség is. A NAV diszkrét ajánlatáról a hvg.hu is írt korábban
 

Szombattól székhelyszolgáltatásban  csak olyan ingatlan vehet részt, amely a székhelyszolgáltató vállalkozás kizárólagos tulajdonában áll(ami a bérelt irodákkal operáló székhelyszolgáltató cégeknek okoz nehézséget), és jön a 7,5 százalékos reklámadó.

Szomorú hivatalnokok

A köztisztviselők viszont ráfaragtak, de idén még szerencséjük van. A kettősség oka, hogy a kormány elvett tőlük egy munkaszüneti napot, július elsejét, a köztisztviselők napját. Viszont idén ez a nap szombatra esik, így a köztisztviselőknek mégsem kell dolgozniuk.
 

És egy jó hír a munka világába visszatérő nyugdíjasoknak

Elstartol a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek intézménye. Ilyen csoportot legalább tíz nyugdíjas hozhat létre, minimális hozzájárulással. A tagok úgy tudnak majd munkát vállalni, hogy utánuk biztosítási költségeket nem kell fizetni, csupán személyi jövedelemadót fizetnek, ha az általuk megkeresett összeget pénzben veszik fel.


 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A szomszédban már nem munkaszüneti nap a nagypéntek - tiltakoznak az egyházak

A szomszédban már nem munkaszüneti nap a nagypéntek - tiltakoznak az egyházak

Magyarországon tölti valószínűleg a húsvétot Geert Wilders, a holland szélsőjobb megkopóban lévő csillaga

Magyarországon tölti valószínűleg a húsvétot Geert Wilders, a holland szélsőjobb megkopóban lévő csillaga

Itt a húsvét, bedugultak a határok

Itt a húsvét, bedugultak a határok

Előkerült egy videó a lányokról, akik csuklós buszt loptak

Előkerült egy videó a lányokról, akik csuklós buszt loptak

Hétköznapi stresszkezelés: trükkök és praktikák

Hétköznapi stresszkezelés: trükkök és praktikák

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak