szerző:
hvg.hu

Emlékszik még, milyen nagyot csökkent egy hete az üzemanyagok ára? Mostanra már sikerült visszajutni az azelőtti szintre, a közel-keleti helyzet pedig még rosszabb jövőképet hozhat.

Egy hétig tartott ki a nagy üzemanyagár-csökkenés. Hiába lett április elejétől látványosan olcsóbb a közlekedés az adócsökkenés miatt, mostanra a benzin ára már meg is haladta az egy héttel ezelőttit, és a gázolajé is közelíti a régi értéket.

A hónap eleji nagy csökkentés oka az volt, hogy tavaly nyártól egy új törvény van életben, amely alapján negyedévenként újraszámolják az üzemanyagok jövedéki adóját. A képlet viszonylag egyszerű: ha drágul az olaj, csökken az adó. Egész pontosan ha a Brent típusú nyersolaj hordónkénti ára a világpiacon 70 nap alatt átlagosan 50 dollár alatt van, akkor a benzin literének adója 125, a dízelé pedig 120,35 forint lesz, míg ha 50 dollár fölé kerül az olajár, az adó 120, iletve 110,35 forintra csökken.

Az év első három hónapjában már az 50 dolláros határ fölött állt az olaj ára, így senkit nem ért meglepetésként, hogy csökkent az adó. A Mol emiatt a benzin árát literenként 6, a gázolajét 12 forinttal vitte lejjebb április 1-jén. Azóta viszont csak ezen a héten a benzin 10, a gázolaj 7 forinttal drágult.

Persze azt már korábban is láthattuk, hogy az elemzők alaposan mellé tudnak lőni, amikor az adóváltozás hatásait becslik. A legutóbbi alkalommal, tavaly októberben, amikor megváltoztatták az adó mértékét, azt várták, hogy átlagosan nyolc forinttal fog emelkedni az ár, ebből végül a benzinnél 31, a gázolajnál 47 forintos drágulás lett.

Eközben a rendszer úgy van kitalálva, hogy az állam semmiképp ne járjon rosszul. A múlt heti nagy csökkentéssel literenként 7 forintról mondott le az állam, ellenben nagyobb keresletre lehetett számítani, ami különösebb gond nélkül visszahozhatja az így kieső pénzt. Mostanra pedig már ott tartunk, hogy az 5 forintos adócsökkentés után már csak 4 forinttal kevesebb bevételt jelent literenként.

Nem mondott le sokról az állam

Március 31.: 355 forintos literenkénti benzinár mellett 125 forint a jövedéki adó, 95,8 forint az áfa, egy százalék, azaz 3,55 forint került a Kőolaj Készletező Szövetséghez, vagyis összesen 224,4 forint az államé.

Április 1.: A benzinár 349 forintra csökken, a jövedéki adó 120 forintra. Az áfa így 94,2 forint, a KKSZ-nek 3,49 forint jut, tehát összesen 217 forint az államé.

Április 7.: Most már 359 forint a benzin, a 120 forintos jövedéki adó, 96,9 forintos áfa és 3,59 forintos KKSZ-pénz együtt literenként 220,5 forintot jelent az államnak.

Ráadásul ha a világpolitikai helyzet bizonytalan, különösen a Közel-Keleten, akkor nagyobb az esély arra, hogy drágul az olaj. Annak hírére, hogy az amerikaiak megtámadták Szíriát, rögtön 56 dollár fölé ugrott az olajár. Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a tegnapi Figyelőnek ennél még sötétebb jövőképet vázolt fel: szerinte egy hirtelen közel-keleti háborús konfliktus, amely kínálati kieséssel járna, például kapásból 600 forintos benzinárat lenne képes okozni.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Türkmenisztánban Lázárnak könnyű dolga lenne

Türkmenisztánban Lázárnak könnyű dolga lenne

Nemrég adták át, máris ledarálta egy busz az egri állomás tetejét

Nemrég adták át, máris ledarálta egy busz az egri állomás tetejét

Bájos: oroszlánbébit szoptatott a gondos kutyamama

Bájos: oroszlánbébit szoptatott a gondos kutyamama

Rogánék még nem foglalkoztak Lázár dohányzást betiltó javaslatával

Rogánék még nem foglalkoztak Lázár dohányzást betiltó javaslatával

Sajtószabadság díjat kapott a kultúrharcos Szakács, 56-os elismerést Gajdics

Sajtószabadság díjat kapott a kultúrharcos Szakács, 56-os elismerést Gajdics

Két hét múlva jöhet az izgalmas új mobil: mire lesz képes a holografikus képernyős telefon?

Két hét múlva jöhet az izgalmas új mobil: mire lesz képes a holografikus képernyős telefon?