szerző:
hvg.hu

Már nem az államkötvény a kedvenc, bár még mindig abban tartják a legtöbb pénzt.

Kevesebb állampapírja van már a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak, ingatlanvagyonuk azonban már közelíti a százmilliárd forintot – írja a Portfolio. A portál összesítése szerint ez komoly változás, hiszen alapításkor még csak 6,8 milliárd forint értékű ingatlan volt az alapítványok tulajdonában.

A Pallas Athéné Alapítványoknak juttatott összesen 266,4 milliárd forintnyi vagyonból a vagyon értéke 267,7 milliárd forint, a hat alapítvány és az általuk alapított gazdasági társaságok összességében 122,56 milliárd forintot Magyar Állampapírban, 22,06 milliárd forintot bankbetétben, 83,95 milliárd forintot ingatlanban tart, és 39,1 milliárd forintot vállalati kötvényekbe fektetett be.

Az ingatlanok értéke májushoz képest is több mint tízmilliárd forinttal nőtt – teszi hozzá a Portfolio. Ezt magyarázhatja az ingatlanpiac szárnyalása – kérdés azonban, mi lesz, ha véget ér a boom.

A legnagyobb arányban tehát még mindig az állampapírok vannak, pedig a jegybankot felügyelő Európai Központi Bank többször jelezte: a jegybank államkötvény-vásárlását tiltják az uniós szabályok. Az MNB el is kezdte az állampapír-portfólió leépítését: amíg korábban még 200 milliárdot tett ki az állomány, ma már „csupán” 122 milliárd.

Más kérdés, hogy az EKB szerint az ingatlanvásárlással is megvalósul a tiltott finanszírozás – márpedig ha összeadjuk a PADA és cégeinek ingatlanvagyonát és állampapírjait még mindig 200 milliárd forint fölött lesz az összeg.

Korábban az MNB azt szerette volna elérni, hogy törvény mondja ki: alapítványai pénze nem minősül közpénznek. Ezt azonban az Alkotmánybíróság elkaszálta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szabó Yvette Gazdaság

A Matolcsy-alapítványok félmilliárdot szórtak szét a vezetőik között

Jól tartják a vezetőiket azok a Pallas Athéné alapítványok, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank hozott létre különböző oktatási, kutatási és társadalomfejlesztési projektekre több mint 250 milliárd forint közpénzből. Úgy tűnik, a kormány szavazóbázisának erősítése már fontosabb lett, mint az alapítványok eredeti céljai.

Rossz Brexittel veszélybe kerül az európai autógyártás

Rossz Brexittel veszélybe kerül az európai autógyártás

Kiszivárgott: 9000 embert rúg ki a kormány

Kiszivárgott: 9000 embert rúg ki a kormány

Olcsóbb lett a benzin és a gázolaj

Olcsóbb lett a benzin és a gázolaj

Jóleső falat csúszott le a Waberers torkán

Jóleső falat csúszott le a Waberers torkán

Erste, OTP, Fundamenta: eddig fogadják a lakástakarékos ügyfeleket

Erste, OTP, Fundamenta: eddig fogadják a lakástakarékos ügyfeleket

Sokak életét könnyítheti meg az Office legújabb frissítése

Sokak életét könnyítheti meg az Office legújabb frissítése