szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az is kiderült, miért lett olyan sürgős eladni az MNB rossz bankját.

Sérti a MARK Zrt. finanszírozásának módja az uniós szabályokat – állapította meg éves jelentésében az Európai Központi Bank. Az „eszközkezelő vállalat Magyar Nemzeti Bank általi megalapítása és finanszírozása a monetáris finanszírozás tilalmának olyan megsértése, amelynek megszüntetése szükséges” – áll a frankfurti szervezet éves jelentésében, amelyet éppen azon a napon adtak ki, amikor a Matolcsy György vezette testület bejelentette: egy csehországi székhelyű követeléskezelő szlovák leányvállalatával tárgyal a „rossz bank” eladásáról.

Az EKB éves jelentésében nem ez az egyetlen kemény kritika a magyar jegybankkal kapcsolatban. A frankfurti testület az uniós szabályok szerint a jegybankok felügyelő szerve, amely a Matolcsy György vezette MNB-vel kapcsolatban évről évre megállapítja: olyan programokban vesz részt, amelyek nem csak nem kötődnek feladatához, de potenciálisan szemben állnak vele.

Magyarul: az MNB állami feladatokat vállal át, vagy más módon pénzügyi előnyöket nyújt az államnak – ezt pedig tiltják az uniós szabályok. Az EKB ide sorolja például az MNB ingatlanvásárlásait, az alapítványok működtetését – ezen belül is azt, hogy az alapítványok eszközeik jó részét állampapírban tartják. Ez egy évvel ezelőtt még 200 milliárd forintot tett ki a teljes, 260 milliárdos vagyonból, a tavalyi EKB-kritikák nyomán aztán a jegybank bejelentette, túlad az állampapírokon, ám 2016 végén még mindig csaknem 160 milliárdot tartottak kötvényekben.

Továbbra is gond van a PSZÁF korábbi alkalmazottainak átvételével, a műkincsek vásárlására milliárdokat költő Értéktár programmal, de azt is kifogásolják, amelyik az állampapír vásárlását népszerűsíti. „Tekintettel nagy számukra, terjedelmükre és méretükre, az EKB továbbra is szoros figyelemmel követi e műveleteket annak biztosítása érdekében, hogy ne legyenek összeütközések a monetáris finanszírozás és a kiváltságos hozzáférés tilalmával” – állapítja meg az idei jelentés, hasonlóan a 2014-es és a 2015-ös kiadáshoz.

Az EKB továbbra is figyelemmel követi a Magyar Nemzeti Bank többségi tulajdonát a Budapesti Értéktőzsdében, mivel ez még mindig úgy tekinthető, hogy monetáris finanszírozási aggodalmakra ad alkalmat – áll a dokumentumban.

Magyarországnak – ezúttal a törvényalkotóknak – azt is a szemére vetik Frankfurtban, hogy elmulasztja előzetesen tájékoztatni az EKB-t a készülő pénzügyi tárgyú törvénytervezetekről. Cinikusan azt mondhatnánk: nem is nagyon lenne rá mód, hiszen például azokat a később elmeszelt javaslatokat is mindössze 24 óra alatt fogadta el az Országgyűlés, amelyek alapján az MNB-alapítványok pénze és a tao-pénzek is „elveszítik közpénz jellegüket”.

Az EKB azonban most nem ezt emeli ki, hanem a nemzeti otthonteremtési közösségek létrehozását lehetővé tevő, szintén sokat bírált javaslatot, amelyről a Nemzetgazdasági Minisztérium nem kérte ki az EKB véleményét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
13 szolgálati ház megépítésére adott 3 milliárd 89 millió forintot az állam

13 szolgálati ház megépítésére adott 3 milliárd 89 millió forintot az állam

„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket

„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket

Tüdőgyulladása és szívproblémái voltak Sean Connerynek

Tüdőgyulladása és szívproblémái voltak Sean Connerynek