szerző:
hvg.hu

Több neves londoni bankház beszüntette a katari valuta, a riál kereskedését. Közben a British Airways a Qatar Airways luxusgépjeivel és legénységükkel pótolja a brit légitársaság újabb sztrájkja miatt kiesett járatokat.

A Barclays, az RBS, a Lloyds Banking Group és a Tesco Bank nem ad el, és nem vesz katari riált, miután nem jut a „harmadik fél” által biztosított valutához. Szaúd-Arábia és arab szövetségesei a terrorizmus vádjával június elején szakították meg a diplomáciai kapcsolatokat a terrorizmus támogatásával vádolt Katarral.

A kereskedelmi karanténba zárt Katar valutájának árfolyama azóta erősen ingadozott, és a jelek szerint a riálból kifogytak a londoni pénzintézetek.

A British Airways (BA) ugyanakkor engedélyt kapott a repülési felügyelettől, hogy a Qatar Airwaystől lízingeljen gépeket a legénységükkel együtt a brit légitársaság sztrájkja miatt kimaradt járatok helyettesítésére. A BA kilenc A320-as és A321-es gépet vesz kölcsön, és így a menetrend 99,5 százalékát tejesíteni tudja. A sztrájkolók a múlt pénteken kezdődő újabb 16 napos munkabeszüntetéssel fizetésemelést követelnek.

Az utasok még jól is jártak, hiszen nagyobb a hely, mivel az ugyanazon géptípus katari változatán a negyedével kevesebb az ülés. Ráadásul az economy-osztályon a rövid európai járatokon a BA az idén megszüntette az ingyenes étel- és italellátást, a katariak azonban joghurtot és müzliszeletet kínálnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!