szerző:
MTI/hvg.hu

Megvan a megállapodás a Budapesten is működő McDaniel College-ról. Ennek az egyetemnek több ezer fős kampusza van az Egyesült Államokban. Azt nem tudni, amerikai részről ki írta alá a megállapodást, mindenesetre nem szövetségi szintű volt a paktum.

Szijjártó Péter megállapodást írt alá a McDaniel College további budapesti működéséről az Egyesült Államokban található Annapolisban pénteken. A külgazdasági és külügyminiszter szerint ez azt bizonyítja, hogy "aki meg akar állapodni a magyar kormánnyal, az meg tud állapodni", és a felsőoktatási törvény semmilyen teljesíthetetlen feltételt nem támaszt a külföldi bázisú egyetemeknek.

Mióta a felsőoktatási törvény módosítását (lex CEU) elfogadták, az Európai Unión kívüli országok egyetemeinek államközi megállapodás kell ahhoz, hogy tovább működjenek Magyarországon.

Pénteken aláírták az első olyan megállapodást, amely egy EU-n kívüli egyetem magyarországi intézményének további működéséről szól: aláírták Maryland állammal a McDaniel College budapesti iskolájának további működéséről szóló megállapodást – közölte.

Ugyan a hivatalos hírben nem számoltak be arról, hogy ki írta alá amerikai részről a megállapodást, de az MTI által közreadott fotón a következő szereplőket sorolják fel: John Wobensmith marylandi államminiszter (b2), James Fielder marylandi oktatási miniszter és Roger Casey, a McDaniel College elnöke.

©

A külügyminiszter szavai szerint a McDaniel College-ot 1867-ben alapították, 150 éve rendelkezik kampusszal a marylandi Westminster városában. Az intézmény tehát egy az Egyesült Államokban régóta működő, komoly hagyományokkal rendelkező egyetem – közölte.

A megállapodásban rögzítették, hogy az egyetem az amerikai akkreditációjának keretében adja ki a diplomákat a budapesti hallgatóknak, akiknek négyéves, angol nyelvű alapképzést nyújt. A magyar jogrend szerint a hatálybalépéshez szükséges belső eljárásokat november 15-ig elvégzik – tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint a ma megkötött megállapodás a bizonyíték arra, hogy a felsőoktatási törvény által előírt feltételek "teljesen normálisak és teljesíthetőek". (Kivéve például azt, amelyik előírja az amerikai központtal nem rendelkező CEU-nak, hogy még a jövő évre állítson fel odahaza egy kampuszt.)

Úgy vélte, a Magyarországon működő oktatási intézményeknek a magyar jogszabályokat kell betartani, és a tény, hogy egy 150 éves hagyományokkal rendelkező amerikai egyetem "simán tudja teljesíteni a feltételeket", azt mutatja, hogy "minden komoly intézmény teljesíteni tudja azokat, ha akarja". A CEU-ra célozgatva még a "politikai balhé" kifejezést is használta a magyar külügyek legfőbb vezetője.

©

Szijjártó szerint mindez bizonyítja, hogy a felsőoktatási törvény semmilyen módon sem veszélyezteti a felsőoktatás szabadságát.

A McDaniel College-nak az Egyesült Államokban háromezer, Magyarországon száz hallgatója van.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kiderült, 2020 után kiknek jár majd az 5 százalékos lakásáfa

Kiderült, 2020 után kiknek jár majd az 5 százalékos lakásáfa

Rihanna beintett a Super Bowl-nak a Kaepernick-ügy miatt

Rihanna beintett a Super Bowl-nak a Kaepernick-ügy miatt

Kiderült, hány fát kell kivágni a Gellért-hegyen az új sikló miatt

Kiderült, hány fát kell kivágni a Gellért-hegyen az új sikló miatt

Az Audi bemutatta eddigi legkomolyabb sportautóját, egy kihegyezett R8-ast

Az Audi bemutatta eddigi legkomolyabb sportautóját, egy kihegyezett R8-ast

Megjött a Fitbit karravalója, amely 7 napon át bírja egy töltéssel

Megjött a Fitbit karravalója, amely 7 napon át bírja egy töltéssel

Putyint nem aggasztaná, ha újságíró-gyilkossággal vádolt hatalommal kellene üzletelnie

Putyint nem aggasztaná, ha újságíró-gyilkossággal vádolt hatalommal kellene üzletelnie