szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország mégsem pályázik a Nagy-Britanniából távozó két uniós intézmény befogadásáért, bár korábban állítólag tervezték ezt.

Összesen tizenkilenc európai város pályázik a Nagy-Britanniából távozó Európai Gyógyszerügynökség (EMA), nyolc pedig az Európai Bankhatóság (EBA) befogadására. Magyarország egyiket sem akarja megszerezni – írja a Bruxinfo.

Július 31-ével járt le a határidő, az Európai Tanácshoz összesen 27 pályázat futott be. Több város egyszerre mindkét ügynökség székhelyének ajánlja magát.

A gyógyszerügynökséget  Amszterdam, Athén, Barcelona, Bécs, Bonn, Brüsszel, Bukarest, Dublin, Helsinki, Koppenhága, Lille, Málta (La Valletta), Milánó, Porto, Pozsony, Stockholm, Szófia, Varsó és Zágráb szeretné megszerezni. A bankhatóság új székhelye szeretne lenni Bécs, Brüsszel, Dublin, Frankfurt, Luxembourg, Párizs, Prága és Varsó is.

A brüsszeli portál szerint a pályázatokat hat kritérium alapján bírálják el. Megvizsgálják például azt, hogy milyen a pályázó város elérhetősége, milyen iskolákat tudnak biztosítani az ügynökségi dolgozók gyermekeinek, és milyen munkalehetőségeket az alkalmazottak családtagjainak.

Az Európai Bizottság szeptember 30-ig felméri a benyújtott ajánlatokat, majd októberben a miniszterek az általános ügyek tanácsának ülésén vitáznak a bizottsági értékelésekről. A döntést egyhangúlag az általános ügyek tanácsának novemberi ülésén, illetve annak margóján hozzák meg a 27 tagállam miniszterei.

Ha csak időközben nem vonnak vissza egyes jelentkezéseket, valamennyi pályázatot szavazásra bocsátják. A nyertest titkos szavazással döntik el úgy, hogy minden egyes tagállamnak egy szavazata lesz. A szavazás egészen addig tart, amíg egy város nem marad a versenyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden Kínába érkező külföldi számára kötelező lesz az anális koronavírusteszt

Minden Kínába érkező külföldi számára kötelező lesz az anális koronavírusteszt

Totális buszháború Hódmezővásárhelyen

Totális buszháború Hódmezővásárhelyen

Titkos úti céllal indítanak repülőjáratokat Ausztráliában

Titkos úti céllal indítanak repülőjáratokat Ausztráliában