szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az élelmiszereknél akkurátusabb vizsgálatok jöhetnek, egységes minőség nem.

Frappáns megoldással zárja le a Nutella-háborút az Európai Bizottság: egymillió eurót ajánl fel többek között a magyaroknak arra, hogy ki tudják szűrni a silány minőségű élelmiszereket – a Financial Times értesülése szerint a felajánlást szerdai évadnyitó beszédében Jean-Claude Juncker teheti meg.

Magyarország Szlovákiával és Csehországgal együtt hónapok óta éles kirohanásokat intéz az élelmiszerek kettős minősége miatt. A téma még az EU-országok vezetőinek legutóbbi csúcstalálkozóján is előkerült. Eközben nálunk két – kétes minőségű – összehasonlítás is készült az ausztriai és a magyarországi üzletekben kapható termékekről.

Az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedelem szereplői akkor amiatt panaszkodtak, hogy a Nébih vizsgálatai nem ellenőrizhető, laboratóriumi körülmények között zajlottak, így nem is volt valójában értelmük. Az egymillió eurót éppen arra kaphatják ezek az országok a következő 12 hónapban, hogy a nemzeti hatóságok hatékonyabban, egységes módszer alapján tudják kiszűrni a silány minőséget.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az országoknak ennyivel kiszúrják a szemét, vagyis Brüsszelnek nem áll szándékában jogszabályokkal szabályozni a kérdést – írja a gazdasági lap. Mindezt magyarázhatja, hogy nem az egészséget is veszélyeztető élelmiszer-biztonsági kérdésről van szó, és nem is a fogyasztók félrevezetéséről.

Ennek megfelelően a gyártókat nem fogják arra kötelezni, hogy uniformizálják termékeiket – legfeljebb azt várják el tőlük, hogy adjanak magyarázatot a valódi eltérésekre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Furcsa hiba: egy kedvezmény miatt maradnak ki szállásadók ezrei az állami kártérítésből

Furcsa hiba: egy kedvezmény miatt maradnak ki szállásadók ezrei az állami kártérítésből

Több mint 50 ezer áldozata van már a járványnak Olaszországban

Több mint 50 ezer áldozata van már a járványnak Olaszországban

Gyurcsány szerint 900 ezer szavazója van a DK-nak

Gyurcsány szerint 900 ezer szavazója van a DK-nak