Tetszett a cikk?

A felesleges élelmiszerekből folyékony műtrágyát állítanak elő.

Az élelmiszer-hulladék felhasználásával próbálják csökkenteni az egyre nagyobb méreteket öltő pazarlást az Egyesült Államokban. Most egy olyan technológiát szabadalmaztattak, amellyel a felesleges élelmiszerekből folyékony műtrágyát lehet előállítani - számolt be az agrarszektor.hu.

A lap az entrepreneur.com nyomán arról ír, hogy óriási problémát okoz az Egyesült Államokban az élelmiszerpazarlás, ezért vállalkozók és befektetők egy csoportja úgy döntött, felhasználja az elpazarolt élelmiszer-hulladékot, és megpróbálnak vele még több gyümölcsöt és zöldséget termelni. Az USA-ban a fogyasztók, a vállalkozások és a gazdálkodók évente 218 milliárd dollárt költenek 62 millió tonna olyan élelmiszerre, amelyet megtermelek, feldolgoznak és a kereskedelembe szállítanak, de soha nem eszik meg azokat, mivel hulladékként végzik.

A California Safe Soil nevű cég ezért szabadalmaztatott egy olyan technológiát, amely a szerves élelmiszer-hulladékot használja fel. A hulladékot enzimekkel keverik össze, így létrehozva egy folyékony, szerves műtrágyát, amellyel az eddigi tapasztalatok szerint több gyümölcsöt és zöldséget lehet termelni kevesebb víz felhasználásával - írja az agrarszektor.hu.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!