szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megalapozottnak találta az Európai Bizottság versenyjogi főigazgatósága azt a beadványt, amelynek feltételezése szerint a repülőgépek földi kiszolgálását végző Malév Ground Handling Zrt. a közösségi joggal ellentétesen vett igénybe állami támogatást – állította a Magyar Nemzet.

Elindítja az eljárást az Európai Bizottság Magyarország ellen a Malév GH miatt – értesült a Magyar Nemzet egy brüsszeli forrástól.

A lap szerint a bizottság első lépésként felveszi a kapcsolatot a hazai illetékesekkel, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és a cég feletti tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel.

A bizottsághoz korábban érkezett 180 oldalas kereset arra hívta fel a figyelmet, hogy a Malév GH a szintén köztulajdonban álló Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) szemben fennálló 260 milliós tartozását egy felcímkézett állami támogatásból rendezte tavaly ősszel – idézte fel az elsőként a hvg.hu által megírt feljelentés hírét.

A Malév GH akkor már jó ideje nem tudta törleszteni a hitelt, így nem önszántából, hanem inkasszó útján rendezte tartozását. A 2,8 milliárdos adóssággal küzdő, mintegy 300 embert alkalmazó cégnél reorganizációs terv készült.

A kormány gazdasági kabinetje viszont a múlt heti ülésén nem hagyta jóvá a megvalósításhoz és tőkeemeléshez szükséges 5,3 milliárd forintról szóló előterjesztést, mert tartott a tiltott állami támogatás lehetőségétől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

A Malév sorsára juttathatják több száz fős leányvállalatát is

Több mint öt évvel a Malév után a nemzeti légitársaság állami pénzből életben tartott, masszívan veszteséges egykori leányvállalata kerülhet az Európai Bizottság látókörébe. Ha törvénytelennek nyilvánítják az állami támogatást, az a Malév GH végét jelentheti.

Schiffer András: Magánállam közpénzből

Schiffer András: Magánállam közpénzből

Három kecskeméti óvodában teljes, négyben csoportos karantént rendeltek el

Három kecskeméti óvodában teljes, négyben csoportos karantént rendeltek el

Rengeteg mutációja van már a koronavírusnak, de egyik sem terjed gyorsabban az eredetinél

Rengeteg mutációja van már a koronavírusnak, de egyik sem terjed gyorsabban az eredetinél