Tetszett a cikk?

Egyelőre egy útmutató formájában teljesíti be az Európai Bizottság elnöke ígéretét.

Útmutatót adott ki az Európai Bizottság az élelmiszerek kettős minőségével kapcsolatban. A brüsszeli dokumentum azonban egyáltalán nem hasonlít például a magyar kormány által megrendelt villámtesztekre: a bizottság annak meghatározásában segít a nemzeti hatóságoknak, hogy uniós jogba ütközik-e, ha egy vállalkozás a különböző országokban eltérő minőségben értékesíti termékeit.

Bár Jean-Claude Juncker, a testület elnöke két hete tartott évértékelőjében határozott fellépést ígért amiatt, hogy a „szlovákoknál kapható halrudacskákban kevesebb a hal, a magyarok ételeibe pedig kevesebb hús kerül”, egyelőre még nem erről van szó. Csupán felsorolják, milyen esetekben lehet egyáltalán számon kérni a gyártótól ezt.

  • A fogyasztóknak valósághű és kielégítő tájékoztatást kell kapniuk az adott élelmiszerről. Az élelmiszercímkén fel kell tüntetni többek között a termék valamennyi összetevőjét
  • A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv tiltja a fogyasztóknak a termék tulajdonságaival és összetevőivel kapcsolatos megtévesztését.
  • Ha a jogsértés határon átnyúló jellegű, a fogyasztóvédelmi hatóságok az európai szintű fogyasztóvédelmi együttműködési hálózat útján léphetnek fel.

A bizottság a jogi segítségen túl egy hatékonyabb összehasonlító teszt kialakításán is dolgozik – a magyarországi teszteken például annak a tudományosságnak a hiányát kérték számon, amelyre most Brüsszel törekszik. A módszertan kidolgozására az Európai Bizottság egymillió eurót bocsátott a Közös Kutatóközpont (JRC) rendelkezésére.

A tagországoknak is jut pénz: a Brüsszel egymillió eurótt nyújt a tagállamoknak arra, hogy hatékonyabbá tegyék a bizonyítékgyűjtést. A termelői és márkaszövetségek pedig magatartási kódex kidolgozását vállalták – áll a bizottsági közleményben.

Október 13-án a Bizottság részt vesz azon a fogyasztói csúcstalálkozón, amelyet a szlovák és a cseh kormány rendez Pozsonyban a kettős élelmiszer-minőségről szóló magas szintű miniszteri értekezlet formájában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Súlyos állapotú koronavírusos betegeknél nincs számottevő hatása a vérplazmakezelésnek

Súlyos állapotú koronavírusos betegeknél nincs számottevő hatása a vérplazmakezelésnek

Közel 10 milliárd forintért kelt el egy magyar startup

Közel 10 milliárd forintért kelt el egy magyar startup

Marozsán Erika fontos pozícióba kerülve dönthetett jó filmekről

Marozsán Erika fontos pozícióba kerülve dönthetett jó filmekről