szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) az adósságszerkezet javítása érdekében dollárkötvényeket vásárol, amit alacsonyabb kamatozású eurókötvénnyel tervez helyettesíteni. Ilyen cserét eddig még nem hajtott végre az ÁKK.

Az állam ezen a héten vásárol vissza rövid hátralévő futamidejű dollárkötvényeket, amelyeket a befektetőknek hét napig lesz lehetőségük eladni, majd ezt követően a piaci helyzet függvényében alacsonyabb kamatozású és hosszabb futamidejű eurókötvényt kínál eladásra.

A devizakötvény-csere pozitív hatása, hogy jelentős kamatmegtakarítást eredményez a következő években és a devizaadósság átlagos hátralévő futamideje emelkedik, ami a finanszírozás biztonságát javítja - közölte az ÁKK.

Az ügyletet követően az államadósság mértéke és a devizarészaránya nem változik.

Az AKK azt is hozzátette, hogy ssokat javult Magyarország nemzetközi megítélése, amit a nemzetközi szervezetek elemzései és a hitelminősítők felminősítései is mutatnak.

A piaci befektetők elismerő véleményét szerintük a hozamszintek történelmi mélypontra csökkenése és a CDS-felár száz bázispont alá mérséklődése is alátámasztja.

A pozitív piaci várakozások nagyobb mozgásteret engednek Magyarország számára, ezért döntött az ÁKK a megalakulása óta első alkalommal a devizakötvény-csere tranzakció végrehajtása mellett - tették hozzá.

Az adósságkezelő a teljes tranzakció lebonyolítására a BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, ING bankoknak adott mandátumot a magyar állam nevében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Búcsúzik a repülőktől és az utasoktól a berlini hatszögletű ufó

Búcsúzik a repülőktől és az utasoktól a berlini hatszögletű ufó

Három nap alatt 3300 új fertőzöttet találtak Franciaországban

Három nap alatt 3300 új fertőzöttet találtak Franciaországban

Sikerülhetett nukleáris robbanófejeket kifejlesztenie Észak-Koreának

Sikerülhetett nukleáris robbanófejeket kifejlesztenie Észak-Koreának