szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az általános szakemberhiány miatt a cégek rákényszerülnek arra, hogy a pályakezdőknek is magasabb béreket kínáljanak.

Szerényebb igények  

Egy 2015-ös felmérés alapján a pályakezdők még nettó 400 ezer forintos fizetést képzeltek el maguknak, azóta viszont sok minden változott. Ez derül ki a Magyar Ifjúság Kutatás tavalyi eredményeiből. Nyolcezer, 15 és 29 év közötti fiatalt kérdeztek a fizetési igényeiről. A megkérdezettek legnagyobb részét a 25–29 évesek tették ki (36 százalék). A legnagyobb csoportot a középfokú végzettségűek adták (38 százalék), a vizsgált korosztály 12 százaléka volt diplomás. 

A statisztikák szerint a nyilatkozók több mint fele (52 százaléka) a nettó  200 ezer forintos fizetéssel is megelégedne. 22 százalékuk pedig már 150 ezerrel is beérné. Ennél szinte még kezdő bérnek is minden területen többet ajánlanak. Az álláshirdetők többször találkoznak olyan pályázókkal, akik alulértékelik magukat, és jóval kevesebbet kérnek, mint amennyit a tudásuk alapján megkaphatnának. Az állásbörzéken ezért arra is felkészítik a jelentkezőket, hogyan érvényesítsék sikerrel az igényeiket.  

Munka pedig van  

2016-ban a megkérdezett fiatalok 54 százaléka dolgozott, ami a 2012-es 40 százalékhoz képest jókora változást jelent. A fiatalok 24 százaléka volt már munka nélkül. A legnagyobb arányban a szakmunkás végzettségűek között fordult elő, közülük 58 százalék mondta, hogy még soha nem volt állás nélkül. A munkaerőpiacon aktív fiatalok között a jelenleg munkát keresők aránya 7 százalék, ami magasabb a 19–24 éves korosztályban (11 százalék).

Magyarországon a friss adatok szerint 65 700 betöltetlen álláshely van- írta a Világgazdaság a KSH adatai alapján.  Ebből 50 ezer a versenyszférában, ami  már veszélyezteti a növekedést. Ráadásul a valós szám ennél nagyobb is lehet, mert nem jelenik meg minden a hivatalos a statisztikában látni. Szakértők 100-200 ezerre becsülik azoknak a képzett munkásoknak a számát, akiket a magyar munkaerőpiac könnyedén fel tudna venni. A legnagyobb hiány a feldolgozóiparban van, ahol a KSH szerint már több mint 19 ezer dolgozót tudnának azonnal felvenni, az építőiparban pedig 3 ezernél is több dolgozó helye áll üresen. 

©

A diplomások, a középfokú végzettségűek iránti keresletet  megugrását jól mutatja hogy a HVG Állásbörze 200-nál is több kiállítója 9400 embert szeretne felvenni a következő két hónapban. A legjobban az informatikai végzettségű szakembereket várják, 3 ezret alkalmaznának akár azonnal. A kiállítók elsősorban felsőfokú végzettségű munkakeresőknek kínálnak állást, de számos olyan pozíciót is be szeretnének tölteni, ami technikusi, vagy középfokú végzettséget igényel. 

Ezt kínálja az idei HVG Állásbörze

A 21. jubileumi HVG Állásbörze október 4-5-én várja a tapasztalt szakembereket, a pályakezdőket és a hallgatókat a Papp László Budapest Sportarénában. Az állásajánlatok mellett az érdeklődők ismert emberek előadásain, ingyenes önéletrajz- és bértárgyalás-tanácsadáson vehetnek részt, emellett pedig több szimulátort, VR szemüveget is kipróbálhatnak, és megismerhetik a legújabb fejlesztéseket.

Mennyit adnak a munkáért? 

A Randstad munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cég becslései szerint a mérnökök, 200-233 ezer forint közötti nettó fizetéssel indulnak, de egy tapasztaltabb munkatárs 500 ezer és 1 millió közti összeget visz haza. A gazdasági állásokat a munkaerő-közvetítő szerint érdemes további alterületekre bontani. Értékesítő pozícióban 170-210 ezres kezdő fizetést szoktak adni, a menedzsereknek pedig 450 ezertől egészen egymillióig terjed havi fizetés. A marketingesek 170-230 ezerrel indulhatnak, vezetői pozícióban pedig 500 ezer–1,3 milliós fizetéshez juthatnak. A pénzügyesek 200-230 ezerrel kezdhetnek, a menedzserek pedig 450 ezertől 1,3 millióig vihetnek haza havonta.Az adatokhoz természetesen hozzátartozik, hogy azok csak becslések, a valóságban ettől sok esetben eltérhet, ilyenek például a különleges szaktudást igénylő munkák. Ráadásul a fizetés sokszor a jelölt személyiségén, tárgyalóképességén és  szaktudásán is múlik.

A HVG Állásbörzéin ennél pontosabb képet kapnak a szervezők, amikor felmérik a fizetési igényeket korosztályokra, szakterületekre bontva. Az alábbi táblázathoz időközben megérkeztek a 2017-es, márciusi adatok is, amelyek  a korábbi évek trendjét követő enyhe, 1-2 százalék közötti  emelkedést mutatnak. Komoly, 25 százalékot meghaladó ugrás a 18 évnél fiatalabb korosztályban volt, amelynek képviselői idén márciusaban már 260 ezres havi nettóban gondolkodtak (szemben a tavaly őszi 204 ezerrel).

©

 A növekvő munkaerőhiány miatt a HVG Állásbörzén hirdető cégek közül többen arra is egyre nyitottabbak, hogy családbarát pozíciókat kínáljanak, illetve rugalmasan álljanak munkavégzéshez. Ezért több távmunkával, rugalmasabb munkaidővel, 4-6 órás munkarendekkel, és otthoni munkavégzéssel igyekeznek a munkavállalók kedvében járni. Azoknak a pályakezdőknek és tapasztalt szakembereknek, technikusoknak, akiket ez érdekel, érdemes személyesen tájékozódniuk a soron következő október 4-5-ei HVG Állásbörzén. 

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!