szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Mol Campust a Foster + Partners tervezi, Budapest első felhőkarcolóját a Kopaszi-gátnál húzzák fel. Schneller István volt főépítésznek nem tetszik a projekt, el is mondta, miért.

A cég vezető tervezője, Nigel Dancey a hvg.hu-nak adott, szerdán megjelent interjújában azt mondta, akármilyen szép egy város, nem ragadhatunk meg a múltban.

Az Index Urbanista blogján később megjelent a volt főépítész írása, a BCE Tájépítészeti Kar Településépítészeti Tanszékének egyetemi tanára elküldte a lapnak az aggodalmait a projekttel kapcsolatban.

Azt írja, a toronyház erőből épül, „mert a fővárosra érvényes tervet befektetői nyomásra, gyorsított eljárással egy telekre módosították, méghozzá szakszerűtlenül, figyelembe nem véve a szerkezeti és városképi adottságokat”.

Szerinte attól, hogy valami nagy, még nem válik jellé. „Az irodaház – bármilyen nagy cégé – nem középület, az pedig, hogy a tetején közforgalmú kilátó lesz, a mai időkben, enyhén szólva kérdéses. Ezekbe az irodaházakba szigorú beléptetési rendszer van, elkerülendő minden veszélyes cselekményt.”

Írását azzal zárja, hogy:

Budapestnek nincs szüksége toronyházra a Kopaszi-gáton.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!