szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha nem lenne egyértelmű: az MTVA közpénzből vette meg a jogokat az UEFA-tól, de azt már nem hajlandó elárulni, pontosan mennyit. Ami az Eb idején még közérdekű adat volt, a BL-nél már "üzleti titok".

A 24.hu arról érdeklődött a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA), hogy mennyiért vette meg a Bajnokok Ligája (BL) közvetítési jogait az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA). Még szeptemberben jelentette be az évi 87,5 milliárdból gazdálkodó MTVA, hogy 2021-ig ők közvetítik a legrangosabb európai kupasorozatot.

Az MTVA sajtóosztálya nem válaszolt a portál megkeresésére, majd a közérdekű adatigénylést is elutasította az állami intézmény, mondván, az információ üzleti titoknak számít. A 24.hu az adatvédelmi hatósághoz fordult, hogy megkaphassa a kért adatokat.

Az üzleti titokra való hivatkozás amúgy azért is meglepő, mert az Európa-bajnokság és a riói olimpia idején még nem volt ennyire szemérmes a magyar közmédia. Az MTVA tavaly júniusban közleményben adott tájékoztatást a közvetítési jogokról, idézzük:

"Nyílt lapokkal: ennyibe kerül a közmédiának az Eb és az Olimpia

A közmédia tartja magát korábbi stratégiai döntéséhez: minél több magyar otthonába elvinni a világ legjobb és legizgalmasabb sporteseményeit. Ennek megfelelően az MTVA megvásárolta a 2016-os év legjobb sporttartalmait, hogy egyetlen sportszerető magyar se maradjon le az Eb és az Olimpia legjobb pillanatairól. Lássuk a számokat!

Idén nyáron három világeseményen is szurkolhatunk a magyarokért, előbb az Európa Bajnokságot, majd az Olimpiát, illetve a Paralimpiát közvetíti a közmédia.

Az Európa-bajnokság költségszerkezete az alábbiak szerint bontható szét.

Az MTVA-nak a labdarúgó Európa-bajnokság közvetítése előzetes kalkulációk szerint nettó 250 millió forintjába fog kerülni, és az Eb közvetítési joga 4,4 millió euró (mostani árfolyamon számolva nagyságrendileg 1,368 milliárd forint).

A riói olimpia költségei.

A riói olimpia közvetítése az MTVA részére nettó 947 millió forintba kerül. A riói olimpiára az MTVA-tól 54 fő utazik ki, az alábbiak szerint 3 fő fotós, 4 fő újságíró, 3 fő rádió riporter, 19 fő riporter, kommentátor, 2 fő szerkesztő, 20 fő gyártás és technikai és műszaki szakember, illetve 3 egyéb munkatárs.

Az olimpia közvetítési joga 2 millió euró (mostani árfolyamon számolva nagyságrendileg 622 millió forint).

Mindez a költségeken túl azt is jelenti, hogy mind az Európa-bajnokságról, mind az Olimpiáról a magyarországi televíziónézők a lehető legrészletesebb és leggyorsabb tájékoztatást kapják majd a közmédián keresztül."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!