Németh András
Németh András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Világszerte állások milliói fognak megszűnni a robotizáció és a mesterséges intelligencia elterjedése miatt – mondta a HVG-nek Martin Ford amerikai jövőkutató, a Robotok kora című könyv szerzője. Raymond Ma, a Magyarországon is jelen lévő Fidelity alapkezelő két kínai portfóliójának menedzsere biztos abban, hogy Kína nem lesz a robotizáció vesztesei között.

„Kínát sokáig azért választották befektetési helyszínként a nyugati vállalatok, mert olcsó volt a munkaerő és lazán tartották a környezetvédelmi előírásokat. Mára ezek az előnyök elpárolgóban vannak: nőnek a munkabérek és szigorodnak a szennyezést korlátozó szabályok. Kína mégsem lesz a robotizáció és a mesterséges intelligencia (AI) elterjedésének a vesztese – állította budapesti előadásán Raymond Ma, a Fidelity nemzetközi alapkezelő szakértője. 

Erős oktatás, erősödő középosztály a túlélés titka 

Ma azzal érvelt, hogy Kínában minden évben több millió jól képzett szakember – többek között számítógépes fejlesztő, IT-szakemberek és programozó – végez, s mivel még nincs elég munkájuk, viszonylag alacsony a bérük, s így vonzóak lesznek a növekvő munkaerőhiánnyal küszködő külföldi vállalatok számára. Kínát részben ezek a jól képzett, tömegesen piacra lépő szakemberek viszik majd előre – a kínai okostelefonokon az amerikai iPhone-nál hamarabb jelentek meg a legújabb fejlesztések, például az arcfelismerő rendszer – hangsúlyozta Ma. Szerinte a másik mozgató erő a tartósan növekvő fogyasztás lesz: a világ legnépesebb országában továbbra is növekszik a középosztály, amely egyre magasabb jövedelemmel rendelkezik, s évről évre többet költ. 

©

Ma azt is hangsúlyozta, hogy közben hatékonyabbá is válik az ország ipara. Évekig súlyos gondot jelentett, hogy a termelő vállalatok túlkapacitásokat halmoztak fel, s emiatt romlott a hatékonyság. “Korábban a helyi vezetés feladata lett volna a kapacitások csökkentése, ám a helyiek nem igazán voltak érdekeltek ebben, mert nem akarták, hogy növekedjen a munkanélküliség. Most viszont a feladatot a központi hatalom vette át: több ezer ember járja az országot, és a környezetvédelmi szabályokra hivatkozva egyszerűen kikapcsolják az áramot a feleslegesnek ítélt üzemekben” – mondta a kínai elemző. 

Ha Kína nyer, ki veszít? 

Az amerikai jövőkutató, Martin Ford szerint a következő 15-20 évben gyökeres változásokon megy át a társadalom a robotizáció és az AI térnyerése miatt, s ha az emberiség nem talál választ a kihívásokra, súlyos válságba kerülhetnek a leginkább érintett országok, illetve társadalmi rétegek. Ford úgy véli, a különféle folyamatok állandó ismétléséről szóló állásoknak nincs jövőjük, mert ezekben a szakmákban a robot és a mesterséges intelligencia veszi majd át a munkaköröket. A kreativitást, új ötleteket követelő munkaköröknek vannak jó esélyeik a túlélésre. Vagy azoknak, amelyek az emberi kapcsolatok kezeléséről, például a beteg-orvos kapcsolatok új alapokra helyezéséről szólnak. A fizikai munkák közül is csak azok maradhatnak meg, amelyeket kiszámíthatatlan, állandóan változó körülmények között végeznek. Például a villany- vagy vízvezeték-szerelők munkáját még jó ideig nem lehet robotokra bízni.

 Hozzá kell szoknunk a változásokhoz, leginkább ahhoz, hogy vélhetően jóval kevesebb lesz a munkahely. A megoldások egyike lehet például a garantált alapjövedelem bevezetése, ami azt jelenti, hogy legalább egy minimális szintet sikerül mindenki számára szavatolni 

– mondta Ford a HVG-nek adott nyilatkozatában, s hangsúlyozta: ha sikerül elejét venni a válságoknak, akkor szebb jövő vár az emberiségre. „A robotizáció és a mesterséges intelligencia ugyanis rengeteg jó dolgot is hozhat: korszakalkotó tudományos áttörések várhatóak az orvostudományban, s a többi területen is” – mondta Ford.

 Ki lesz a főnök? 

Az amerikai jövőkutató szerint nem várhatóak komoly nézeteltérések a hús-vér és a robot alkalmazottak között. „A különféle felmérések szerint az emberek jobban bíznak a robotokban, mint kellene, hajlamosak vagyunk arra, hogy elvégezzük azt a feladatot, amelyet a mesterséges intelligencia oszt ki nekünk. Ez persze nem jelenti azt, hogy humanoid robotok fognak parancsolgatni a hús-vér alkalmazottaknak.  Egységes rendszert alkot majd az ember és a mesterséges intelligencia, már most sok jele van annak, hogy az algoritmusok alapján működő rendszerek jobb döntéseket hoznak, mint a hús-vér menedzserek” – magyarázta.

 

©

Az embernek még van 25 év előnye 

A német AI-fejlesztő, Jürgen Schmidhuber úgy véli, 25 éven belül a mesterséges intelligencia képességei túlhaladják majd az emberi értelmet. A svájci Luganóban lévő laboratóriumában Shmidhuber most a csecsemők szintjén lévő AI-knél tart. Ezek valódi intelligenciával rendelkeznek, megpróbálják önállóan felfedezni a körülöttük lévő világot. A most működő, Schmidhuber-féle AI-k egymilliárd idegsejti kapcsolattal rendelkeznek, míg az embereknél százezerszer több ilyen kapcsolat létezik. A tudós szerint 5-7 éven belül az általa fejlesztett AI-k felnőnek az állatok szintjéig, s 25-30 év kell az emberihez mérhető gondolkodási képesség eléréséig. A The Guardian című brit lapnak nyilatkozó tudós azt hangsúlyozza, azért biztos a dolgában, mert az emberiség történelme azt mutatja, a tudás szintje exponenciálisan emelkedik, s ha folytatódik ez a trend, 2050-re jön el a konvergencia ideje, azaz az, hogy a gépek emberihez hasonló agyi képességekkel rendelkeznek majd. 

Nem lesz Terminátor-sztori 

A német tudós sokat által vitatott elképzelései szerint 2050 után az AI fokozatosan önálló életet kezd majd, s olyan világokban is megveti a lábát, ahol az embereknek nem lenne esélyük a túlélésre. Schmidhuber szerint alaptalanok azok a félelmek, amelyek szerint az emberek előbb-utóbb feleslegesé válnak a gépek számára, így azok fellázadnak, s kiirtják megteremtőiket. „Mint minden tudóst, az AI-t is érdekelni fogja az élet és a civilizáció eredete. Az érdeklődés egy idő után csökkeni fog, s annak köszönhetjük majd a biztonságunkat, hogy nem fogjuk érdekelni őket. Körülbelül annyira fognak ránk figyelni, mint mi most a hangyákra” – vélekedett Schmidhuber.

Martin Ford Budapestre jön

Martin Ford jövőkutató, szoftverfejlesztő, vállalkozó október 26-án a TEDxBudapest Klub vendége lesz. A rendezvényen, amelynek másik előadója Porkoláb Imre lesz, aki 2015 júliusától a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság parancsnokának képviselőjeként a Pentagonban dolgozik, Ford a többi között az alábbi témákról beszélget a résztvevőkkel:

Mihez kezdünk, ha az algoritmusok képesek lesznek elvégezni a munkánkat?
A mesterséges intelligencia valóban elhozhatja a harmadik világháborút?
Hogyan készülhetünk fel a változásokra?

 

Az október 26-án este 6-kor kezdődő eseményre jegyek erre a linkre kattintva vásárolhatók.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kis Miklós Gazdaság

Nyerhetnénk is a negyedik ipari forradalommal, de így nem fogunk

A robotok Magyarországon sem szüntetnek meg arányaiban sokkal több munkahelyet, mint Nyugat-Európában, az automatizáció társadalmi-gazdasági hatásai azonban jóval pusztítóbbak lehetnek itthon, mint a fejlett országokban. Cikksorozatunk második része.

Egy magyar szó, ami világhódítóvá vált: fókuszban a kocsi

Egy magyar szó, ami világhódítóvá vált: fókuszban a kocsi

1 millió kilométert meghaladó garancia a Toyotától, egy szépséghibával

1 millió kilométert meghaladó garancia a Toyotától, egy szépséghibával

Bombameglepetés: a Felcsút megverte a Ferencvárost a bajnokságban

Bombameglepetés: a Felcsút megverte a Ferencvárost a bajnokságban

Fülke: Az Orbán-kormány mindent betilt, csak épp Lázár Jánost nem

Fülke: Az Orbán-kormány mindent betilt, csak épp Lázár Jánost nem

A nap videója: a szupersportautó, ami minden pillanatban máshogy hasítja a levegőt

A nap videója: a szupersportautó, ami minden pillanatban máshogy hasítja a levegőt

Ez kész: Lech Walesa a legnagyobb stílusdiktátor

Ez kész: Lech Walesa a legnagyobb stílusdiktátor