szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Lyon melletti kistelepülésen, Saint-Fons-ban működik immár negyedszázada egy Starterre nevet viselő autókereskedés. A francia viszonylatban PME-nek, vagyis kisvállalkozásnak számító cég alapító főnöke, Jean-Louis Brissaud az egyik helyi rádióállomásnak jelentette be: a cégalapítás 25 éves évfordulója alkalmából 1,6 millió euró prémiumot oszt ki alkalmazottainak.

Akik csak néhány hónapja dolgoznak nála, szimbolikus jutalmat, ötszáz eurót kapnak. De a régi dolgozók sokkal nagyobb prémiumban részesülnek, a cégnél eltöltött idő függvényében. Aki már legalább húsz éve a Starterre-nél dolgozik, 35 ezer eurós ünnepi jutalomban részesül. Ez azért már Franciaországban sem kis pénz, főleg olyan munkavállalóknak, aki vélhetően maximum középfokú végzettséggel rendelkeznek. A Le Figaro a helyi médiumok alapján idézi a cégfőnök indoklását. Jean-Louis Brissaud elmondta, hogy nála afféle kollektív, vagy legalábbis részvételi vezetés van. Tehát a főnök szava nem isten szava, a tulaj mindig hallgat az alkalmazottakra. Akik viszont cserébe, a sajátjuknak tekinti a céget. Amely a maga kategóriájában nagyon jól prosperál.

Az idei forgalom az év végéig elérheti a 17 ezer eladott autót. Ez 28 százalékos növekedés tavalyhoz képest, a 2017-es várható üzleti forgalom kb. 250 millió euró lesz. Tehát van miből jutalmazni a kiváló munkaerőt, mondja a főnök, aki szerint ez nem afféle évfordulós, látványos jótékonykodás, hanem hosszú távú megfontolásokon alapuló tudatos üzletpolitika. Egyébként vannak a világ más tájain is hasonlóan gondolkodó cégtulajdonosok.

Az indiai Hari Krishna Export, amely a világ hetven országába szállít főleg ékszereket (700 millió dollár értékben), tavaly a Diwali ünnep alkalmából, 7,7 millió dollárt osztott ki az alkalmazottaknak. 1700-an részesültek a jutalomból az 5500-as teljes létszámból. Akik most kimaradtak, jövőre még motiváltabbak lesznek a cég főnöke szerint. Az USA-ban is dívik a „bőkezű főnök” mentalitás. Egy Iowa állambeli bútoripari cég vezetője, a vállalat összes, kb. nyolcszáz alkalmazottját hívta meg egy karib-tengeri luxusutazásra. Persze neki is volt miből jótékonykodni és nem kellet saját családi költségvetését csökkentenie az alkalmazottak luxus körülmények közötti utaztatása miatt. (képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!