szerző:
hvg.hu

Az államtitkár szerint már tervezik a reptérre vezető vasútvonalat, amelynek egy hét kilométeres szakasza a föld alatt futna.

Valószínűleg a két futópálya között halad majd az új, Ferihegyet is érintő vasút nyomvonala, amely a repülőtér területét már a föld alatt érné el. Az alagútnak és vasúti technikának is speciális biztonsági feltételeknek kell megfelelnie: nem érheti támadás a légikikötőt ebből az irányból, másrészt az ott alkalmazott technika nem zavarhatja a repülőtér automatikus leszállítórendszerét – erről beszélt a Magyar Idők szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az InnoRail vasúti konferencián.

Mosóczi László emlékeztetett: a repteret úgy kötik be a vasúti közlekedésbe, hogy a Budapest–Cegléd vasútvonalból Pestszentlőrinc és Monor között egy új szakasz ágazik majd ki. A 22 kilométer hosszú kitérő hét kilométeren át a föld alatt halad majd, és úgy éri el a reptéri terminált.

A kormány tavaly novemberben döntött arról, hogy a Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret bekötik a kötöttpályás közlekedési rendszerbe. Ezt régóta tervezik már, többfelé elképzelés is volt, de egyiket sem valósították meg, a repteret most busszal érhetik el a tömegközlekedők.

Az új leágazás terveit IKOP-finanszírozásban készítik, és két évre van szükség, hogy előkészítsék a beruházást a repülőtér területén – mondta az államtitkár.

A Közlekedés.org Facebook-oldalán látványterveket tettek közzé az új ferihegyi állomásról, de nem részletezték, pontosan honnan származnak, illetve azt sem tudni, ezek lehetnek-e a végleges tervek.

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!