szerző:
hvg.hu

Új korszak kezdődik a bécsi villamosközlekedésben, ha forgalomba állítják az új szerelvényeket. Az első Bombardier Flexity már majdnem készen van, az utasok valószínűleg jövő év végén szállhatnak fel először ilyen villamosra.

©

A bécsi közlekedési vállalat Facebook-oldalán közzétették az első fotókat az első új villamosról. A Bombardier donaustadti gyárában fényképezték le a szerelvényt, amelyen az utolsó simításokat végzik a hírek szerint.

Az első Flexityket jövő végén szeretnék forgalomba állítani. A villamosok gyártásáról szóló szerződésben összesen 156 jármű szerepel, de ebből egyelőre 119-et gyártanak le biztosan, a fennmaradó villamosok megrendelése attól függ, hogyan bővítik majd a bécsi villamoshálózatot.

A Wiener Linien befektetésének végösszege elérheti 562 millió eurót. Az új flotta növekedésével párhuzamosan folyamatosan vonják majd ki a forgalomból a régi, nem alacsonypadlós villamosokat Bécsben.

Az új villamosok előnyei között említik egyebek mellett azt, hogy teljesen hosszban akadálymentesek, a visszapillantó tükrök helyett már kamerákkal figyelik az ajtók záródását, a vezetőfülke teljes mértékben digitalizált és érintőképernyővel felszerelt. Az utastér a korábbi járművekhez képest tágasabb, világosabb, több hely jut a kerekesszékeseknek, babakocsival közlekedőknek, kamerákat is felszerelnek.

Az utastájékoztatásra is odafigyelnek: összesen hat kijelzőt helyeznek el az utastérben, hogy mindenki jól láthassa a szükséges információkat. A villamosok klimatizáltak, ugyanakkor az energiafelhasználásuk sokkal hatékonyabb a régi járművekhez képest.  

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!