szerző:
hvg.hu

Franciaországban már régi probléma, hogy a városközpontokban egyre kevesebb pékség, fodrász, optikus, zöldséges, vagyis a közvetlen közelben lakók igényeit kielégítő bolt vagy szolgáltatás működik. Főleg a százezer lakosnál kevesebbet számláló településeken sok az üres üzlethelyiség.

Csaknem száz városban a boltok tíz százaléka bérlőre vár, de vannak olyan több tízezres települések is, ahol ez az arány a húsz százalékot is meghaladja. A fővárosban, Párizsban is van néhány külső kerület, ahol a helyiek szerint sokkal több kisüzletre lenne szükség. Ez jellemző a 19. kerületre is. Ezért a főváros polgármesteri hivatalának égisze alatt most létrejött egy startup cég, amely megpróbálja összehozni a keresletet és a kínálatot a 19. kerületben.

Szeptember 25-én kezdődött és két hónapig tart az akció, amely egyelőre kísérleti jelleggel működik. A startup létrehozta a „Cmarue” nevű honlapot, ahol a kerület lakosai tájékozódhatnak, hány üres üzlethelyiség van a közelükben. Az érdeklődő javaslatot tehet, hogy például szeretné, ha a régóta üresen álló sarki helyiségben pékség nyílna, mert a friss baguette-ért jelenleg húsz percet kell gyalogolni. A másik közeli kiadásra kínált boltban pedig szívesen látna egy fodrászszalont, mert a legközelebbi három metróállomásnyira van. De egy másik helyi lakos inkább gyógyszertárat vagy egy optikai szaküzletet, netán friss zöldséget és gyümölcsöt áruló boltot látna szívesen. A portál összegyűjti az igényeket és a javaslatokat és elküldi az üres helyiségek tulajdonosainak, vagy azoknak a személyeknek, akik a bérbe adásra jogosultak – írja a Le Figaro.

Közben hasonló felmérés zajlik le a másik oldalon is. A Cmarue startup megkeresi a kiskereskedelmi kisipari és szolgáltatói szövetségeket, ahol nyilvántartják, ki nyitna szívesen pékséget, cukrászdát, fodrászszalont vagy bármilyen más helyi üzletet. A keresések után kiderül, vannak-e érdeklődő kereskedők és szolgáltatók az adott körzetben, akik aztán megteszik ajánlatukat. Ezek ismeretében a környék lakói ismét szavazhatnak a neten. Végül persze a boltot nyitni szándékozó vállalkozónak meg kell állapodnia a bérleti díjról, de ha nyilvánvaló, hogy az adott környéken van igény az üzletre vagy a szolgáltatásra, sokkal könnyebben tető alá hozható a szerződés.

Eddig három üres helyiség talált új bérlőre a 19. kerületben, a környék lakóinak igényeihez igazodva. A párizsi városi vezetés szerint a Cmarue start-up tevékenysége sikeres és már tervezik, hogy más városrészekre is kiterjesztik. Egyébként a kiskereskedők és szolgáltatók országos szakmai szervezete már Macron elnöktől is segítséget kért, a halódó városközpontok újjáélesztéséért. Azt javasolják, hogy a belvárosi kiskereskedelem fellendítése 2018 egyik nagy „nemzeti gazdasági célja” legyen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!