szerző:
hvg.hu

Elgondolkodtató számítással rukkolt elő egy amerikai pénzügyi blogger. Levezette, hogy egy az átlagnál négyszer többet kereső, egy gyermeket nevelő amerikai házaspár miért nem érzi gazdagnak magát, holott a jövedelme alapján a felső-középosztályba tartozna.

Sam Dogen azt vizsgálta a blogján, hogy miként alakul San Franciscóban, egy 700 ezer dollárt érő házban élő (elképzelt) háromtagú család (elképzelt) büdzséje. A szerző abból indult ki, hogy a férj és a feleség egyaránt 100 ezer dollárt, összesen tehát 200 ezret keres évente. Ebből máris lejön 18 ezer dollár a nyugdíjszámlára, a maradék 30 százalékát pedig elviszi az adó. Marad tehát nettó 127 400 dollár.

Az elképzelt családban az egészség- és életbiztosítások, a házat terhelő jelzáloghitel (ez utóbbi tetemes kiadás, évi 36 ezer dollár), illetve a kocsira felvett kölcsön törlesztése viszi el a legtöbb pénzt. A család egy évben kétszer megy nyaralni ( 8 ezer dollár), havi ezer dollárt költ élelmiszerre, rendben tartja a házat, a gyerek évi 5 ezerért vesz különórákat, kétezer dollár még jótékonykodásra is elmegy. Vagyis semmi rendkívüli. És mennyi marad a végén? 5700 dollár. A blog szerzője mindebből azt a következtetést vonja le, hogy a magas fizetés még nem jelent gazdagságot. Ki kell jelölni a prioritásokat, ha valaki jól keres és úgy is akarja érezni, hogy jólétben is él. (képünk illusztráció)
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!