szerző:
bankmonitor.hu

A megyei kereseti adatok alapján 10 millió forintos lakáshitelt a legtöbben fel tudnának venni 20 évre, a kérdés csak az, hogy ebből egy helyben megvásárolható lakás mekkora része jön ki. Kiszámoltuk, mutatjuk.

Budapesten egy 60 négyzetméteres lakásnak csak a harmadára lesz elegendő a 10 millió, míg sok megyében ez az összeg több mint elegendő.

A mai ingatlanárakat nézve nem sok ok van az örömre, az utóbbi években jelentősen nőtt országszerte a lakások/házak négyzetméterára. Mindez a potenciális vásárlókat is gondolkodásra késztetheti, hiszen annak ellenére, hogy két számjegyű növekedésen vannak túl éves szinten a keresetek, több tízmillió forintot nem egyszerű előteremteni.

Gyakran elkövetik azt a hibát, hogy csak a fővárosra koncentrálnak egy összehasonlítás elkészítésekor, miközben országszerte nagyon eltérőek a kereseti és lakásvásárlási lehetőségek is. A Bankmonitor egy olyan helyzetet próbált elemezni, amikor a következő problémával találja szembe magát az ügyfél:

Tegyük fel, hogy a kiválasztott személy az adott megye átlagkeresetét megkapja minden hónapban és az ingatlanpiacon a megyékben látható átlagárak alapján keres magának lakást. A bankok által elvárt (ingatlan értékének legalább 20%-ának megfelelő) önerőt képes előteremteni, ezen felül 10 millió forintot venne fel lakáshitelként. Vajon a kinézett 60 négyzetméteres lakás árának mekkora részét fedezi?

Szándékosan úgy határoztuk meg a hitelösszeget, hogy az közel legyen a valóságban is tapasztalható átlaghoz és a KSH által publikált keresetadatok alapján legyen is lehetősége az ügyfélnek ezt az összeget felvennie. Persze lesznek olyan megyék, ahol nincs szükség ekkora hitelre, mert olcsóbban meg lehet venni egy 60 négyzetméteres lakást, de ez a lényegen nem változtat.

Ha a közös pont a 10 millió forintos hitel, akkor jól láthatóan nagy eltérés van az országban a lakásvásárlók között:

– a fővárosban most igazán nehéz a vásárlók helyzete, a 10 millió forintos hitel a példában szereplő lakás 34%-ára lesz elegendő,

– több megyében is bőségesen elegendő a 10 millió forintos hitel, megyeszékhelyek szerint ABC sorrendben Békéscsaba, Eger, Miskolc, Szekszárd, Szolnok és Tatabánya is ide tartozik,

– a két szélsőségtől eltekintve a többi megyében változatos a kép, de az közös, hogy a 10 millió forintos hitel a lakás árának legalább 60%-ára elég lenne.

©

Az érem másik oldalát megnézve a következőt láthatjuk. Ha 10 millió forintos lakáshitelt vesz fel egy ember, akkor a legolcsóbban 20 évre 2,6%-os induló kamatot kell fizetnie (féléves kamatperiódussal), más szóval 53,3 ezer forintot havonta induláskor. Aki nagyobb biztonságra vágyik és például 5 évre rögzítené a törlesztőjét, az 3,5%-os kamattal és 58 ezer forintos induló törlesztőrészlettel fog találkozni.

Kalkuláljon Ön is, döntsön jól a pénzügyi kérdésekben a HVG.hu kalkulátoraival:

HVG cikközi box

LAKÁSTAKARÉK KALKULÁTOR

Lakásvásárlást, felújítást tervez vagy meglévő lakáshitelét szeretné visszafizetni?

Hasonlítsa össze a banki ajánlatokat és kösse meg most számlanyitási díj nélkül!

KISZÁMOLOM MELYIK A LEGKEDVEZŐBB LAKÁSTAKARÉK

Mindent egybevéve semmi sincs veszve, azonban a jelenlegi helyzetben nem árt a fokozott óvatosság és körültekintés. A bankok között lényeges eltérések lehetnek az induló hitelkamatokban, így azokat ajánlatos összehasonlítani. Így legalább ebben az esetben kifoghatjuk a legjobb ajánlatok egyikét, még ha az ingatlannál kompromisszumokat is kell kötni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kulka János: Kívülről látom az egész korábbi életemet

Kulka János: Kívülről látom az egész korábbi életemet

Akár 128 GB RAM is lehet a számítógépében, az Intel új processzora megbirkózik vele

Akár 128 GB RAM is lehet a számítógépében, az Intel új processzora megbirkózik vele

Az ellenzék jelöltje győzött Szombathelyen

Az ellenzék jelöltje győzött Szombathelyen

Lakástakarékok: az állami támogatások megszüntetése a Fundamentát találta telibe

Lakástakarékok: az állami támogatások megszüntetése a Fundamentát találta telibe

Ez nem csak elsőre fura. Mi értelme a sofőr nélküli rendőrautónak?

Ez nem csak elsőre fura. Mi értelme a sofőr nélküli rendőrautónak?

Megnézte az Aranyélet utolsó évadát? És tud már levegőt venni?

Megnézte az Aranyélet utolsó évadát? És tud már levegőt venni?