szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy ingatlan tulajdonosa megoszthatja-e az ingatlan-bérbeadásból származó bevételét egy nem tulajdonos magánszeméllyel? Mármint meghatározhatja-e, hogy az ingatlan 50 százalékát a tulajdonos adja ki, a másik 50 százalékát a nem tulajdonos magánszemély (cserébe azért, hogy a nem tulajdonos személy keresi a bérlőket)? Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszolt az adozona.hu portálon.

A felvetett esetben nem lehet szó a bérleti díj megosztásáról, a tulajdonosnak nem minősülő magánszemély ebben az esetben a megbízótól közvetítői díjat kap, amit a bérbeadó bevételével szemben elszámolhat költségként - olvasható az adozona.hu portálon.

A közvetítő esetében ez az összeg önálló tevékenységből származó bevételnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja tv.) 16. §-a alapján.

A társadalombiztosítási ellátásokról és azok fedezetéről szóló törvény (Tbj.) alkalmazásában foglalkoztató az, aki biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban foglalkoztat valakit.

A Tbj. szerint a természetes személy is foglalkoztató, ha biztosítottat foglalkoztat.

Ebben az esetben az a személy bírálja el a biztosítási kötelezettséget, aki a kifizetést teljesíti. Amennyiben a jövedelem eléri a minimálbér 30 százalékát, naptári napokra számítva a harmincad részét, akkor a magánszemély biztosított lesz és be kell jelenteni a 1041-es nyomtatványon (természetesen a járulékokat le kell vonni és be kell fizetni) - írta az adozona.hu további részletekkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kőrössi P. József köszönetet mond Ceauşescunak – Könyvajánló

Kőrössi P. József köszönetet mond Ceauşescunak – Könyvajánló

Lehúzott több gyárat és átverte Demján Sándort is – Magyar svindlerek, 6. rész

Lehúzott több gyárat és átverte Demján Sándort is – Magyar svindlerek, 6. rész

Maruzsa: Nem lesz kötelező a gyerekeket visszavinni az óvodába és az iskolába

Maruzsa: Nem lesz kötelező a gyerekeket visszavinni az óvodába és az iskolába