szerző:
Domány András

A költségvetés helyett határozatokban osztja a pénzt a kormány ismeretlen indoklással, vagyis a költségvetési törvény teljesen fiktívvé vált. A keddi Magyar Közlönyben is számtalan példát találni erre.

2018. május 24. helyett 2019. január 1-én nyílik a felújított Operaház – derül ki a kormány kedd este közzétett határozatából. A kabinet egyetértett „a beruházás közbeszerzési eljárása során fellépő 4,2 milliárd forint többletfinanszírozási igénnyel” is, ugyanakkor kimondta: a  Magyar Állami Operaház és Erkel Színház műhelyháza és próbacentruma „csökkent műszaki tartalommal kerüljön megvalósításra, amelynek során a beruházás létrehozásához a belső és külső kertek, a  konyhatechnológia, a „B” stúdió kialakítása a kapcsolódó műszaki beavatkozásokkal együttesen, és a „C” épület befejező munkáinak elvégzése nem szükséges”.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították az OTP új, XIII. kerületi  irodaházának építését, amelyről kedden nyilatkozott Csányi Sándor elnök-vezérigazgató. Ez azt jelenti, hogy egy sor hatósági eljárást a szokottnál gyorsabban kell lefolytatni, építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni, és településképi bejelentési eljárásnak nincs helye, építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni. A közigazgatási hatósági ügyekben hozott döntések fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatóak, de ez csak erre az évre vonatkozik.

Számos egyedi támogatásról is döntött a kormány. Idén és jövőre 21,2 milliárdot fordítanak a Kárpát-medencei „szórvány- és tömbmagyarság” magyar egyházi és világi óvodáira. 150 milliót kap a Rákóczi Szövetség „a magyar nemzettudat, nemzeti identitás megőrzésével és erősítésével, valamint az anyaországi és külhoni magyar fiatalok közötti kapcsolatépítés előmozdítására”. 70 milliót a Szolnoki Görögkatolikus Egyházközség közösségi házának befejezéséhez.

60 millió jut egyedi kormánydöntés alapján a Krétai Szent András Alapítvány által Tökölön fenntartott Szent Miklós Idősek és Mozgáskorlátozottak Otthona felújítására, korszerűsítésére. Ingyenesen a Magyarországi Baptista Egyház tulajdonába adnak a fővárosban egy Benczúr utcai épületet „missziói, oktatási és szociális tevékenységeinek végzése céljából”. A  Szabadságharcosokért Közalapítvány versenyeztetés mellőzésével határozatlan időtartamra használatba kap egy Nádor utcai ingatlant közfeladatai, így „a  politikai üldözöttek időskori gondozása, ezzel összefüggő szociális tevékenység, az 1956-os forradalom és szabadságharc tárgyi emlékeinek felkutatásával, összegyűjtésével és bemutatásával kapcsolatos kulturális tevékenység és a  kulturális örökség megóvása” érdekében.

A budapesti Széher úti Szent Ferenc Kórházban kialakítandó „komplex kardiológiai rehabilitációs szakkórházra” idén 120 millió, a következő két évben pedig 2,3 milliárd forintot szánnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A ruandai kormány már tudja azt, amit Orbán Viktor kormánya nem is akar megtudni

A ruandai kormány már tudja azt, amit Orbán Viktor kormánya nem is akar megtudni

15 millió tesztelője van a Microsoftnak, mégis tönkrevághatja a gépet egy Windows-frissítés

15 millió tesztelője van a Microsoftnak, mégis tönkrevághatja a gépet egy Windows-frissítés

Segít a telefonnyomkodás abban, hogy megtanuljon olvasni a gyerek?

Segít a telefonnyomkodás abban, hogy megtanuljon olvasni a gyerek?

A közös költség is drágulhat a lakástakarékok kinyírása miatt

A közös költség is drágulhat a lakástakarékok kinyírása miatt

Bréking: visszatér a 80-as évek három kutyasztárja, Bucó, Szetti, Tacsi

Bréking: visszatér a 80-as évek három kutyasztárja, Bucó, Szetti, Tacsi

Mégis miért kell vallási kérdést csinálni az étkezésből?

Mégis miért kell vallási kérdést csinálni az étkezésből?