szerző:
Tetszett a cikk?

A költségvetés helyett határozatokban osztja a pénzt a kormány ismeretlen indoklással, vagyis a költségvetési törvény teljesen fiktívvé vált. A keddi Magyar Közlönyben is számtalan példát találni erre.

2018. május 24. helyett 2019. január 1-én nyílik a felújított Operaház – derül ki a kormány kedd este közzétett határozatából. A kabinet egyetértett „a beruházás közbeszerzési eljárása során fellépő 4,2 milliárd forint többletfinanszírozási igénnyel” is, ugyanakkor kimondta: a  Magyar Állami Operaház és Erkel Színház műhelyháza és próbacentruma „csökkent műszaki tartalommal kerüljön megvalósításra, amelynek során a beruházás létrehozásához a belső és külső kertek, a  konyhatechnológia, a „B” stúdió kialakítása a kapcsolódó műszaki beavatkozásokkal együttesen, és a „C” épület befejező munkáinak elvégzése nem szükséges”.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították az OTP új, XIII. kerületi  irodaházának építését, amelyről kedden nyilatkozott Csányi Sándor elnök-vezérigazgató. Ez azt jelenti, hogy egy sor hatósági eljárást a szokottnál gyorsabban kell lefolytatni, építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni, és településképi bejelentési eljárásnak nincs helye, építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni. A közigazgatási hatósági ügyekben hozott döntések fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatóak, de ez csak erre az évre vonatkozik.

Számos egyedi támogatásról is döntött a kormány. Idén és jövőre 21,2 milliárdot fordítanak a Kárpát-medencei „szórvány- és tömbmagyarság” magyar egyházi és világi óvodáira. 150 milliót kap a Rákóczi Szövetség „a magyar nemzettudat, nemzeti identitás megőrzésével és erősítésével, valamint az anyaországi és külhoni magyar fiatalok közötti kapcsolatépítés előmozdítására”. 70 milliót a Szolnoki Görögkatolikus Egyházközség közösségi házának befejezéséhez.

60 millió jut egyedi kormánydöntés alapján a Krétai Szent András Alapítvány által Tökölön fenntartott Szent Miklós Idősek és Mozgáskorlátozottak Otthona felújítására, korszerűsítésére. Ingyenesen a Magyarországi Baptista Egyház tulajdonába adnak a fővárosban egy Benczúr utcai épületet „missziói, oktatási és szociális tevékenységeinek végzése céljából”. A  Szabadságharcosokért Közalapítvány versenyeztetés mellőzésével határozatlan időtartamra használatba kap egy Nádor utcai ingatlant közfeladatai, így „a  politikai üldözöttek időskori gondozása, ezzel összefüggő szociális tevékenység, az 1956-os forradalom és szabadságharc tárgyi emlékeinek felkutatásával, összegyűjtésével és bemutatásával kapcsolatos kulturális tevékenység és a  kulturális örökség megóvása” érdekében.

A budapesti Széher úti Szent Ferenc Kórházban kialakítandó „komplex kardiológiai rehabilitációs szakkórházra” idén 120 millió, a következő két évben pedig 2,3 milliárd forintot szánnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Szólítson mein Führernek” – szatirikus képzelt interjúval száll bele Orbán Viktorba a Profil

„Szólítson mein Führernek” – szatirikus képzelt interjúval száll bele Orbán Viktorba a Profil

Jön az Ikea Titan, egy otthonra szánt hangszóró, amit látni sem lehet majd

Jön az Ikea Titan, egy otthonra szánt hangszóró, amit látni sem lehet majd

Tolószékbe kényszerül a cukorbeteg Milos Zeman

Tolószékbe kényszerül a cukorbeteg Milos Zeman