szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az a cég nyert a Magyar Posta elektronikus kézbesítési rendszerének kiépítéséről szóló 3,25 milliárdos közbeszerzésén, amelyik nemrég az italautomaták felügyeleti egységének telepítésétről szóló pályázaton is befutott. Méghozzá a Rogán Antal szabadalmát jegyző alvállalkozóval.

A Magyar Posta úgynevezett Elektronikus Kézbesítési Rendszert (EKR) alakít ki, és ehhez nettó 3,25 milliárd forintot fizet a szoftverfejlesztésért, a beüzemelésért, a szükséges oktatásért és a kiszolgáló infrastruktúráért, így például mobileszközöket, tartozékokat és hőnyomtatókat is vásárol – derül ki a közbeszerzési pályázat eredményhirdetéséből. A nyertes ajánlattevő a Sagemcom Magyarország Kft. lett, amely a tárgyalásos eljárás során az eredetileg becsült értéknél 136 millió forinttal kedvezőbb ajánlatot tett. Rajta kívül a T-Systems Magyarország Zrt. és az S&T Consulting Kft. indultak a tenderen.

A nyertes cég már máskor is jól szerepelt állami tenderen: a nemrégiben az étel- és italautomaták NAV-os felügyeletéhez szükséges automata felügyeleti egységek telepítését is elvállalhatta. A november elsején aláírt szerződés szerint az eredetileg tervezett 2,4 milliárd forint helyett 3,9 milliárd forintért végzi el a Sagemcom a munkát.

Az alvállalkozók között van a MobilSign Kft., amely Rogán Antal elektronikus aláírási szabadalmát is jegyzi. Ennek a cégnek egyetlen tulajdonosa Pozsgai Petra, aki Rogán bizalmasának, Kertész Balázsnak a felesége.

Az új EKR-rendszerre európai uniós forrásból (Európai Unió és Európai Szociális Alap), és a magyar költségvetésből biztosítanak forrást – válaszolta a 24.hu-nak a posta. Ezek a vissza nem térítendő támogatások 2,4 milliárd forintnyit tesznek ki, a Magyar Posta saját forrásából pedig további mintegy 1,9 milliárd forintot fordít a projektre.

Az új rendszer révén a feladási azonosítók megadásával egy informatikai rendszeren keresztül láthatják az ügyfelek az azonosított postai levélküldeményeikkel kapcsolatos státuszriportokat és a küldemény életútjáról elérhető információkat. Ezáltal átláthatóbbá válik a teljes folyamat és kiküszöbölhető lesz az információhiányból származó bizonytalanság – előlegezte meg a posta.

A mobileszközök segítségével a kézbesítő a küldemény átadásakor beolvassa annak vonalkódját, és a készüléken rögzíti, sikerült-e a kézbesítés vagy sem. A küldemény átvételekor az ügyfél a mobileszközön ír alá, de használhatja akár  az e-személyi igazolványát, és akkor a tulajdonosnak aláírnia sem kell.

Megszűnik a belföldi, ,papíralakú tértivevény, az átvételt pedig mobileszközön kell aláírással igazolni.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!