szerző:
hvg.hu

Grant Cardone nem csak a New York Times bestsellerlistájára felkerült könyveiből és előadásaiból él, hanem befektetéseiből is. Az üzletember elmondta, meglátása szerint milyen pénzügyi hibákkal nehezítik meg az emberek későbbi anyagi gyarapodásukat már huszonévesen.

A Business Insider által közölt véleményében Grant Cardone több olyan dolgot is tanácsol, amely szemben áll az elfogadott pénzügyi javaslatokkal. Jól látszik, hogy "nagyban gondolkodik", az itthon bevett szemléletnél sokkal bátrabban.

Diákhitel? Ésszel

Az üzletember-motivátor szerint az egyik legnagyobb hiba, hogy valaki kölcsönt vesz fel egyetemi tanulmányai finanszírozására. Cardone szerint meglehetősen nevetségesnek hangzik, hogy valaki azért vesz fel hitelt, hogy négy-öt évig egy olyan helyen lehessen, ahol nem keres semennyit. (Itt azért meg kell jegyeznünk, hogy a vállalkozó gondolata az amerikai típusú diákhitelre, illetve kamatozó jellegű személyi kölcsönökre gondolt. Magyarországon a képzési díj kiegyenlítésére fordítható Diákhitel2 például most már teljesen kamatmentes.)

Ne spóroljunk rosszabb időkre

A második tanács meglepő lehet, szembemegy sok pénzügyi tanácsadó véleményével. Cardone azt javasolja, ne tegyünk félre pénzt rosszabb időkre, ne spóroljunk a nyugdíjas éveinkre, ne spóroljunk a bizonytalan jövőnkre. Egyetlen egy dologra tegyünk csak félre pénzt: hogy azt befektessük.

Csak semmi nyugdíjpénztár

Az amerikai 401K rendszert például hozva Cardone óv a különféle nyugdíjpénztáraktól. Azok többségében ugyanis semmilyen ráhatásunk nincs pénzünk kezelésére, még csak hozzá sem férhetünk a pénzünkhöz, amikor akarunk.

Nem túl korán, nem túl későn, pont jókor

Az üzletember úgy gondolja, hogy ne fektessünk be, amíg össze nem gyűlik 100 ezer dollárunk. Ez 26 millió forintot jelent, de itt szintén érdemes a tanács betűje helyett a tanács szelleméhez ragaszkodni: a hazai viszonyokra alkalmazva inkább 5-10 millió forint közé lőnénk be ezt a határt.

A változatosság lehet, hogy gyönyörködtet, de nem éri meg

Cardone azt javasolja, a befektetésre összegyűjtött pénzt még véletlenül se kezdjük el elosztani különböző befektetések között. Egyetlen dolgot szemeljünk ki, abba tegyük a pénzt. Egyetlen biztos dologba, amely bizonyos időközönként garantált hozamot nyújt.

És hogyan gyűjtsük össze azt az 5-10 milliót?

Amíg össze nem gyűjtöm a szükséges pénzt, addig én csak magamba fektetnék – mondja Cardone, aki szerint sokkal jobb dolog saját magunkba fektetni, mint egy olyan vállalatba, ahol nem is ismerjük az embereket. Magunkat ismerjük, magunkat fejleszteni tudjuk, a befektetési alapösszegünk eléréséig tehát érdemes kizárólag saját tudásunk és képességeink fejlesztésébe fektetnünk. Könnyű észrevenni, hogy itt visszakanyarodunk az első tanácshoz, és hogy az amerikaiakhoz képest mi, magyarok – ebből a szempontból – még viszonylag könnyebb helyzetben is vagyunk a 0 százalékos kamattal rendelkező, képzésre fordítható Diákhitel2-vel.

A fentiek alapján az is jól látszik, hogy ez nem az egyetlen út és főleg nem tutibiztos minden körülmények között. Elgondolkodni mindenesetre érdemes Grant Cardone tanácsain, részben szinte biztosan mindenki tudja alkalmazni saját életének egy-egy szegmensére a szemléletét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!