szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három ország van csak az egész EU-ban, ahol rosszabb a gyerekek helyzete, mint Magyarországon.

Ritka rossz a magyar gyerekek helyzete – derült ki az Eurostat most kiadott adataiból. A 18 év alattiak 33,6 százaléka él szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben. Ennél rosszabb helyzetet csak Romániában, Bulgáriában és Görögországban mért az unió statisztikai hivatala. A románoknál a gyerekeknek majdnem a fele szegénységben él.

Pedig a probléma nem csak Közép- és Kelet-Európáról szól: a régiónkból Szlovénia és Csehország is az EU legjobb négy tagállama közé került, náluk csak Dániában és Finnországban jobb a helyzet.

Az Eurostat három lehetséges módon sorolhat be valakit a szegénységben élők vagy kirekesztettséggel fenyegetettek közé. Ide tartozik az, aki

- az ország mediánjövedelmének 60 százalékánál kevesebb pénzből kell, hogy megéljen, a szociális juttatásokat is beleszámítva,

- a depriváció kilenc mutatója közül legalább három igaz rá, például nem tudja melegen tartani a lakását, nem képes fizetni a váratlan költségeket, megcsúszik a rezsi fizetésével, vagy nincs mosógépe,

- vagy olyan háztartásban él, ahol a munkaképes korúak a lehetséges munkaóráik kevesebb, mint 20 százalékában dolgoztak vagy tanultak az előző egy évben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Továbbra sem tud erősödni a forint a múlt heti gyenge szintről

Továbbra sem tud erősödni a forint a múlt heti gyenge szintről

20 fok is lehet hétfőn

20 fok is lehet hétfőn

Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja

Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja