szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az 53 éves Loren Krytzer szabadúszó ácsként élt Kaliforniában. Tíz évvel ezelőtt egy súlyos autóbalesetben elveszítette az egyik lábát. Nem tudott tovább dolgozni. Segélyből élt. A lakbér kifizetése után havi kétszáz dollárja maradt a megélhetésre. Most dollármilliomos. Egy ritka pokrócnak köszönhetően.

A férfi a CNBC amerikai televízió egyik műsorában mesélte el, hogy nagyanyja halálakor, az örökség szétosztásakor jutott hozzá az első ránézésre inkább kidobandó kacatnak tűnő, csíkos pokróchoz (a riportot és a takaróról készült képeket ITT megtalálja). Ami nem kellett senkinek, de ő hazavitte. Emlékei szerint a nagymama sem becsülte sokra a szőttest, amikor a macskája lekölykezett, kiterítette a verandára, a kismacskák alá. A takaró hét évig pihent a férfi kamrájában. A fordulat 2011-ben jött el. Krytzer a tévében látta az "Antiques Roadshow" című műsor egyik epizódját. A programban megszólalt egy idősebb arizonai férfi, akit szinte sokkolt a hír, hogy az amerikai őslakosok kultúrájával foglalkozó gyűjtő és galériatulajdonos, Don Ellis szerint a birtokában lévő navajo szőttes akár félmillió dollárt is érhet. Krytzer azt gondolta, tesz egy próbát, talán az ő takarója is megér néhány ezrest.

Az első régiségkereskedők elhajtották, de az amerikai őslakosok tárgyi kultúrájával foglalkozó, családi tulajdonban lévő John Moran Auctioneers nevű aukciós háznál szerencsével járt. A takaró valódi értékének meghatározásában sokat segített, hogy Krytzer jól ismerte a szőttes történetét. Az egyik felmenője, egy John Chantland nevű kereskedő jóvoltából került a családhoz az 1800-as években. Moran elküldte a szőttest egy elismert szakértőnek, aki megállapította, hogy egy igen ritka és igen drága, a navajo törzsfőnökök által használt darabról van szó.

A szőnyeget némi huzavona után, 2012-ben árverésen értékesítették. A kikiáltási ár 150 ezer dollár volt. A 77 másodperces licitálás végén a nyertes 1,5 millió dollárért vitte el a takarót. Krytzer 1,3 millió dollárt kapott a jutalékok levonása után. Új életet kezdett, házakat, autóritkaságokat vásárolt. Befektetésekkel is próbálkozott, de nem igazán értett a pénzhez, így a vagyon olvadni kezdett. A CNBC-nek most azt mondta, fontolgatja a költözést egy másik államba, ahol alacsonyabbak az adók.  A takaró 2016-ban gazdát cserélt. 1,8 millió dollárért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Máshogy jönnek majd a Windows-frissítések

Máshogy jönnek majd a Windows-frissítések

Szamizdat, balfácán, letiltás - furcsa közleményben reagált Orbán Manfred Weber szavaira

Szamizdat, balfácán, letiltás - furcsa közleményben reagált Orbán Manfred Weber szavaira

Orbán: A járványügyi szakemberek mereven ellenzik a korlátozások nagyobb lélegzetű enyhítését

Orbán: A járványügyi szakemberek mereven ellenzik a korlátozások nagyobb lélegzetű enyhítését