szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

Nagyon jól jön az állami ellátásban dolgozó fogorvosoknak a praxisonkénti évi hárommillió forint pluszpénz, de még így is saját zsebből kell majd fizetniük a kezelések, a rendelők fenntartási költségeinek legalább a harmadát.

„Egy esztétikus tömés 15 ezer forintba kerül, most a fogorvosi kasszából fizetett finanszírozásból lakosonként 3500 forint jut” – így próbálja érzékeltetni Nagy Ákos keszthelyi fogorvos azt, hogy a többnyire magánpraxist is folytató orvosoknak mennyire kell a saját zsebükbe nyúlni ahhoz, hogy az ingyenes ellátásban részesülők ne amalgámtöméssel a szájukban menjenek haza. Nyilván nem szó szerint kell érteni a hasonlatot, hiszen nem mindenkinek a fogát kell betömni, de jól mutatja, hogy a 3 millió forint nélkül az ellátás finanszírozásához az állam helyett az orvosnak kellett beletennie jókora összeget saját magánvállalkozásából az ingyenes ellátásba. Nem csoda, ha kiürültek az állami körzetek. A most beígért 3 millió forinttal is csak a költségek kétharmadát adja oda az állam, az 1,6 millió forintos havi költségből 600 ezret az orvosnak kell fizetnie.

Nagy Ákos keszthelyi fogorvos kongatta meg először a vészharangot, kezdeményezett szeptemberben egy lassítósztrájkot azért, hogy felhívja a figyelmet arra: az alapellátásban dolgozó fogorvosok munkájáról mintha megfeledkezett volna a kormány.

A Magyar Orvos Kamara fogorvosi tagozata is írt egy levelet a szaktárcának, lényegében pontosan kiszámolta, mi mennyibe kerül. Az egyeztetések után döntött most úgy a kormány, hogy hárommillió forintot kapnak az állami körzetekben dolgozó fogorvosok. Ezt csütörtökön jelentették be az Emberi Erőforrások Minisztériumában, majd a Kormányinfón azt, hogy jövőre is megkapják ezt az összeget.

Egy fogorvosi széket sem lehet ebből venni

„Elég rossz állapotban van a szék a rendelőmben, de ebből a pénzből sem felújítani nem lehet, sem újat nem tudok vásárolni” – próbálta érzékeltetni a még az idén a fogorvosi praxisok számláján landoló 3 millió forint súlyát Tarján Csaba szegedi fogorvos (egy megfelelő fogorvosi szék nagyjából 10-12 millió forintba kerül, egy kínait 2 millióért is lehet venni). Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár szerint viszont nagy előrelépésről van szó. Az 5500 fogorvosból 2500 lát el állami feladatokat, ők kapják meg az év végéig a 3-3 millió forintot.

Ez még nem elég az ingyenességhez

„Kétszer ennyi pénz kellene az ellátásba ahhoz, hogy valóban felzárkózzanak a fogorvosok” – Nagy Ákos, a figyelemfelhívó sztrájkot szervező fogorvos úgy véli, hogy ha ezt a most kapott összeget arányosan beépítik a jövő évi finanszírozásba, akkor is csak egy részét kapják az orvosok a finanszírozásnak, lakosonként legalább 5600 forintot kellene a fogorvosi kasszába tenni ahhoz, hogy az ingyenes ellátást fedezze.

©

Fogszabályozóra így is 3 és fél évet kell várni

„A szakellátás most kimarad a pénzosztásból” – magyarázza Nagy, aki azt reméli, hogy az egyeztetések után ezen is változtatnak majd. A keszthelyi fogorvos szerint 2001-ben, amikor a kormány ismét lehetővé tette a az ingyenes ellátást, akkor a rendelők felújítására, berendezésére is kaptak pénzt a fogorvosok, amit a vizitdíj bevezetésekor eltöröltek, majd annak megszűnte után nem állították vissza ezt a juttatást.

Közel voltunk az összeomláshoz, de sok vidéki praxis üres még mindig

– Nagy Ákos szerint záródik az olló a háziorvosok és a fogorvosok között, de még nem egyenlők a feltételek.

A betöltetlen praxisoknak főleg a vidékiek fizetik meg az árát

„Ugyanannyi tébét fizetek, mint a szomszéd faluban, nekem mégis pénzbe kerül, ha kezelésre megyek” – panaszkodott pár hónappal ezelőtt egy öttömösi asszony. A faluban akkor már évek óta betöltetlen volt a fogorvosi praxis, most december elsejétől jön egy fiatal orvos, miután januárban a fogorvosok számára is elérhetővé tették a pályázatokat, amellyel hatmillió forintot kapnak az üres parxisra jelentkezők. Több hetet is kell várniuk a kezelésre egy olyan faluban élőknek, akiknél nincs fogorvos. A helyettesítő orvosnál sorban kell állni, ráadásul, a legtöbb esetben ilyenkor akkor is kell fizetni a helyettesítőnél, amiért a saját orvos ingyen csinált.

A helyettesítő fogorvosok egy része nem vállalja a helyettesítéskor a plusz munkaórákat, mert akkor az ezért járó fél pénzből maximum az asszisztens túlmunkáját tudná kifizetni, a magáét már nem. Ezért inkább a saját rendelési időben próbálja a pluszbetegeket fogadni, akik ilyenkor a foghúzáson kívüli kezeléseket kénytelenek kifizetni. Igaz, hogy ezzel az intézkedéssel talán csökkent az üres helyek száma, de még jelenleg is legalább 250 betöltetlen praxis van az országban, az igazi megoldást a finanszírozás rendezése jelentené.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlovénia enyhít a beutazási szabályokon

Szlovénia enyhít a beutazási szabályokon

A Xiaomi olyan kamerát tehet új telefonjára, amely egyáltalán nem fog látszódni

A Xiaomi olyan kamerát tehet új telefonjára, amely egyáltalán nem fog látszódni

75 éves a poptörténet legnagyobb dandyje

75 éves a poptörténet legnagyobb dandyje